
Nem vagyok cukrász, úgyhogy csak próbálkozom, és minden évben fejlődik, változik valami az összetevőkben, módszerekben. Az alábbiakban néhány egyszerű receptet közlök, tényleg nagyon könnyen elkészíthetőek, és látványosak, úgyhogy a legnagyobb probléma minden évben a megfelelő számú és méretű doboz beszerzése. Ez utóbbi esetében az időzítés rendkívül fontos, mivel tavaly úgy jártam, hogy már csak pettyes dobozkák voltak kaphatóak a megfelelő méretben, méghozzá olyan ordenáré mintázattal, hogy arra semmiképpen nem lehetett a karácsinyi hangulatot ráfogni. A megoldás az lett, hogy magát a dobozokat is csokoládéba mártottam, és cukormázzal lettek megcímezve, óriási sikerük volt, de ha lehet még egyszer nem vállalnám, mert a végén már bokáig jártam az elcsöpögtetett csokimasszában, és bár jót tesz a bőrnek, legközelebb kihagyom. Szóval vegyük meg időben a dobozokat, ez a baráti jótanácsom. A gesztenyés praliné részletei tegyenlőre nem közlöm, mert még fejlesztés alatt áll.
Whiskys narancsos praliné
2,5 tábla étcsokoládé
250 gramm mascarpone
2 narancs reszelt héja
némi vaj - nagyjából 10 dkg.
3 ek whisky
egy csomag finom keksz darálva
A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, hozzáadom a whiskyt, az olvasztott vajat, a reszelt narancshéjat, valamint a mascarponét, kikeverem, majd néhány órára a hűtőbe teszem. Amikor kiveszem, apró golyócskákat fomálok belőle, és a darált kekszbe forgatom. Kakaóporba is forgathatnám, de szerintem úgy nem olyan finom.
Fügés-datolyás praliné
1 csomag szárított füge
1 csomag datolya
keserű mandula likőr
kókusz reszelék
A datolyát és a fügét összeturmixolom, és az így kapott ragacsos masszához annyi likőrt adok, amennyit csak felvesz, és amennyit még nem szégyenlek. Hűtést nem igényel, rögtön golyócskákat formálhatunk belől, majd kókuszreszelékbe forgathatóak.
Csokiügyben mindenképpen nekem kell az első megjegyzést tennem: jöhet a mogyorós, gyümölcsös, kávés, gesztenyés, fűszeres, likőrös, émelygős, keserű, folyékony, gömbölyű, töltött, mártott... mindenféle.
VálaszTörlésSzerintem ez a legszebb ajándék!
Én idén karácsonyra nem készítettem el a szokásos bonbonjaimat, és már nagyon bánom.
Szia Gombócartúr! Majd bepótolod. Különben Húsvétra meg valami tavasziasabb gasztroajándékot kellene kitalálnunk.
VálaszTörlésHááát, mit szólnál a csokitojáshoz? Esetleg csokinyúl? Vagy vannak azok a nagyon érdekes cukrozott virágok, ibolya meg rózsaszirom... mondjuk díszíthetnénk azzal a csokitojást(vagy a csokinyulat).
VálaszTörlés