Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: december 20, 2009

Libamájpástétom egyszerűen

Na már most. Ez tulajdonképpen créme brulée-nek indult (mostanában szinte mindenből megpróbálok azt csinálni, alighanem ez még a francia tanfolyam hatása :-) ) de hidegen sokkal jobb, így aztán kezeljük pástétomként, tálaljuk pirítóssal. Ez márcsak azért is jó, mert a hagyományos libamájpástétom elkészítése meglehetősen pepecs munka, ha szép végeredményt akarunk, itt viszont a turmixolás miatt sok időt/energiát spórolhatunk, mégis ízletes a végeredmény. Mivel azonban első próbálkozásként melegen tálaltam, karamellizáltam rá cukrot, és az a helyzet, hogy ez a réteg hidegen, a pástétomnak sem ártott, de elhagyható, ha valakit bezavar. ___________________________________________________ Hozzávalók: (6 tálkányi) 20-25 dkg. libamáj, 1 dl tejszín (lehetőleg 30%-os), 3 kisebb tojás sárgája 1 fej lilahagyma, 3-4 ek. (lehetőleg házi, darabos) áfonyadzsem, 1/2 ek. fehér kristálycukor, balzsamecet, olivaolaj, só, 1 ek. borredukció. Először elkészítem a lilahagymadzsemet. Ehhez a felharikázott

Boldog Karácsony, és egészben sült pisztráng vegyes gombamártással

Először is mindenkinek békés boldog Karácsonyt! Remélem mindenkinek sikerült nagyobb megrázkódtatás nélkül túlélni a családi vacsorát. Nálunk az idei Karácsony két tanúsággal is bírt. (1) Aprónépet sokkal jobban érdekli a diavetítő szétszedése, mint maga a film, illetve (2) Kisvakond mellett Gordon Ramsey bácsit is atombiztosan felismeri a szakácskönyv fotóin. Ez utóbbi gondolom annak folyománya, hogy mostanában elég sok GR műsort láttam. Na de nézzük az ünnepi menüt, amely még mindig erős francia ihletettséggel bírt, a korábban már részletezettek miatt. Az este menüje az alábbiak szerint alakult: (1) libamájas créme brulée áfonyával, (2) szegedi halászlé, (3) egészben sült pisztráng gombamártással, (4) csokoládé fondant, ez utóbbi érdeklődés, és a fennálló kipukkadásveszély miatt elmaradt. Most pedig lássuk életem első egészben sült pisztrángjának receptjét, a többi később jön. _______________________________________________ Hozzávalók: 1 közepes tisztított egész pisztráng/fő, 2-3 g