Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június 28, 2009

Paradicsomos steakburgonya

Az újkrumpli minden évben teljesen megvadít, legszívesebben napokig csak azt ennék különböző variációkban, a menü élén a jó kis paprikáskrumplival. Mindazonáltal arra a következtetésre jutottam, hogy nagy valószínűséggel az a recept nem jelentene túl nagy újdonságot, úgyhogy inkább ezt a remek kis steakburgonyát teszem közzé. No saltynál bukkantam az eredeti receptre, csak kissé variáltam át. A citromlé pedig elhagyhatatlan. _____________________________________ Hozzávalók: 8-10 szem kisebb újburgonya, 1 konzerv sűrített paradicsom, 5-6 gerezd fokhagyma, egy csipetnyi szecsuáni bors, egy csipetnyi szárított guajillo (ez a fajta csak épp hogy csíp, az ze kedvéért, de jó másfajta is) chili, egy csipet szárított gyömbérpor közepes szemű tengeri só, olivaolaj fél citrom leve, egy csokor petrezselyem. A krumplikat megpucolom, és nagyobb hasábokra vágom. A sűrített paradicsomot a fűszerekkel - a só kivételével - kikeverem, majd alaposan beleforgatom a krumpliha

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható) , só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persz

Brasil pizzát készít

Brasil néhány napja nálunk állomásozik, ami többek között azzal jár, hogy jelentős mértékben fogy a kaja és a sörkészletünk :-) Ráadásul állandóan jár a szája hogy mennyire király pizzatésztát tud készíteni, úgyhogy a szaván fogtam (mondjuk Brasil mióta lediplomázott mindenhez ért). Ketten aszisztáltunk hozzá, de amikor végre elkészült, akkor nagyon finom lett, bár hagyományos pizzafeltét helyett közkívánatra fokhagymás tejföl, sonka, és lilahagyma került rá, szóval tulajdonképpen töki pompos lett belőle pizza alapon, ezért csak a tészta receptjét teszem most közzé (a receptben található mértékmeghatározásokat parázs vita előzte meg, mivel Brasil szerint sokkal érthetőbb, ha az edény űrtartalmára utalunk, nem pedig dkg-ra adjuk meg a liszt mennyiségét, ezt döntsétek el Ti. Ez egyébként valószínűleg onnan ered nála, hogy a fél literes söröskorsóban szokta kimérni a lisztet. A végső tanúság pedig: továbbra is ragaszkodom egyeduralmamhoz a konyhában, mert Brasilt nem lehet kibírni,