Ugrás a fő tartalomra

Inkább mint a csokimikulás - házi praliné

Mikuláskor immár hagyomány nálunk, hogy a barátainknak, ismerőseinknek saját készítésű pralinékat ajándékozunk a bolti csokoládé helyett. Kicsit macerásabb, de mindenképpen megéri. Számomra az ötlet akkor körvonalazódott, amikor egyszer a kozmetikusom megkínált néhány aprócska remekművel, amelyeket az egyik nyugdíjas cukrász vendége készített neki. Még a fél kiló pakolás alatt is érezhető volt a csodás illatuk, az ízük pedig...
Nem vagyok cukrász, úgyhogy csak próbálkozom, és minden évben fejlődik, változik valami az összetevőkben, módszerekben. Az alábbiakban néhány egyszerű receptet közlök, tényleg nagyon könnyen elkészíthetőek, és látványosak, úgyhogy a legnagyobb probléma minden évben a megfelelő számú és méretű doboz beszerzése. Ez utóbbi esetében az időzítés rendkívül fontos, mivel tavaly úgy jártam, hogy már csak pettyes dobozkák voltak kaphatóak a megfelelő méretben, méghozzá olyan ordenáré mintázattal, hogy arra semmiképpen nem lehetett a karácsinyi hangulatot ráfogni. A megoldás az lett, hogy magát a dobozokat is csokoládéba mártottam, és cukormázzal lettek megcímezve, óriási sikerük volt, de ha lehet még egyszer nem vállalnám, mert a végén már bokáig jártam az elcsöpögtetett csokimasszában, és bár jót tesz a bőrnek, legközelebb kihagyom. Szóval vegyük meg időben a dobozokat, ez a baráti jótanácsom. A gesztenyés praliné részletei tegyenlőre nem közlöm, mert még fejlesztés alatt áll.
Whiskys narancsos praliné
2,5 tábla étcsokoládé
250 gramm mascarpone
2 narancs reszelt héja
némi vaj - nagyjából 10 dkg.
3 ek whisky
egy csomag finom keksz darálva
A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, hozzáadom a whiskyt, az olvasztott vajat, a reszelt narancshéjat, valamint a mascarponét, kikeverem, majd néhány órára a hűtőbe teszem. Amikor kiveszem, apró golyócskákat fomálok belőle, és a darált kekszbe forgatom. Kakaóporba is forgathatnám, de szerintem úgy nem olyan finom.
Fügés-datolyás praliné
1 csomag szárított füge
1 csomag datolya
keserű mandula likőr
kókusz reszelék
A datolyát és a fügét összeturmixolom, és az így kapott ragacsos masszához annyi likőrt adok, amennyit csak felvesz, és amennyit még nem szégyenlek. Hűtést nem igényel, rögtön golyócskákat formálhatunk belől, majd kókuszreszelékbe forgathatóak.

Megjegyzések

  1. Csokiügyben mindenképpen nekem kell az első megjegyzést tennem: jöhet a mogyorós, gyümölcsös, kávés, gesztenyés, fűszeres, likőrös, émelygős, keserű, folyékony, gömbölyű, töltött, mártott... mindenféle.
    Szerintem ez a legszebb ajándék!
    Én idén karácsonyra nem készítettem el a szokásos bonbonjaimat, és már nagyon bánom.

    VálaszTörlés
  2. Szia Gombócartúr! Majd bepótolod. Különben Húsvétra meg valami tavasziasabb gasztroajándékot kellene kitalálnunk.

    VálaszTörlés
  3. Hááát, mit szólnál a csokitojáshoz? Esetleg csokinyúl? Vagy vannak azok a nagyon érdekes cukrozott virágok, ibolya meg rózsaszirom... mondjuk díszíthetnénk azzal a csokitojást(vagy a csokinyulat).

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…