Ugrás a fő tartalomra

Csirkés curry, vagy amit akartok

Imádom a curryt, néhány alapfűszer birtokában szinte bármilyen zöldségből elő lehet állítani. Az alapokat Jahm Kulvinder Singh tanította meg, aki a Maharaja és a Himalaya éttermekben bolondítja az egzotikumra vágyók ízlelőbimbóit, és azóta is igyekszem - legalábbis magamhoz mérten nagyjából - követni a nála tanultakat. A különféle zöldséges curryk rendszeres fellépők nálunk, ma ugyan éppen egy kis hússal, de az a szép ebben az ételben, hogy hús nélkül is remek. Ez a mai curry azonban kifejezetten különleges, mert kellő tisztelettel a Nagy Ismeretlen Ételkritikusnak szeretném ajánlani, aki amint látom rendszeres olvasómmá vált - remélem nem tévedek a kilétét illetően :-) . Ami a mai ebéd köretét illeti, az hagymás-mazsolás rizs volt, amit most külön bejegyzésben rakok fel, mert terveim vannak vele.
_________________________________
Hozzávalók:
2 szép csirkemell filé,
2 maréknyi zöldbab - erdetileg zöldborsóval gondoltam el, de az nem volt itthon, szóba jött volna a karfiol is, de emlékeim szerint abból leves lett, szóval maradt a zöldbab,
1 kisebb chili paprika,
2 fej vöröshagyma,
3 ujjnyi reszelt gyömbér,
3 gerezd fokhagyma,
3 db. paradicsom héj nélkül,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
kurkuma,
garam massala,
koriander.
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és reszelt gyömbért a szintén apróra vágott chili paprikával egy kicsi olajon néhány percig pirítom, majd jöhet rá a nagyjából 2x2 cm.-es kockára vágott hús, fehéredésig. Ezt követően jön bele a kurkuma, nagyjából 2 tk, a garam massala úgy 2-3 tk, egy kis koriander (ezt szeretem mindig frissen összetörni, úgy egészen más az aromája), a paradicsomok kockára vágva, a sűrített paradicsom, és a zöldbab. Ha konzerv zöldbabot használunk, akkor elég csak a vége felé beletenni, hogy ne törjön össze. Ezt csak azért mondom, mert nekem nem sikerült ezt megúszni, mindegy, majd legközelebb. Szóval ha az összes paradicsom benne van, akkor felöntöm 1-2 deci vízzel, és tetővel lefedve addig főzöm, amíg szép sűrű nem lesz. Ha madras curryt akarok belőle, akkor még egy kis joghurttal is megbolondítom a végén.

Megjegyzések

  1. Örömmel tölt el, hogy a nagy latin énekes is megtisztel figyelmével :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagy Ismeretlen Ételkritikus?

    Üdv:

    SV

    VálaszTörlés
  3. Na várj! Te a Nagy Latin Énekes vagy. MStarts az ételkritikus, őt tudom ki (asszem) Téged még csak angyjából lőttelek körbe :-)

    VálaszTörlés
  4. Segítsd egy kicsit a gondolataim, mit is óhajtasz tudni rólam? :-)

    VálaszTörlés
  5. Ok., de kötelező az igazmondás. Ettél már nálunk, igaz?

    VálaszTörlés
  6. Hát nem tudom, hogy nálatok ettem-e már. Közelebbi információra volna szükségem.
    :-)
    SV

    VálaszTörlés
  7. Naggyon ravasz. Most vagy mellélőttem a személyedet illetően, vagy ez egy csavaros válasz. Nézzünk valami mást. Ismersz személyesen?

    VálaszTörlés
  8. :-D Szeritnem nagyon mellélőttél. Nem gondolom hogy a nagy latin énekest ismernéd személyesen.
    :-D

    SV

    VálaszTörlés
  9. Hát mivel olyan időpontban jelentkeztél be, amikor még csak néhány ismerősnek küldtem el a blog címét, adottt volt a feltételezés. :-)

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Van egy ajánlatom...
    Megmondod hol van az éttermed, és én elmegyek titokban lecsekkelem...?

    SV

    VálaszTörlés
  11. Hát ezen a téren töredelmes vallomással tartozom, nincs éttermem, csak a család, meg a barátok kedvére főzök :-)

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    :-D
    Étterem nélküli sárkány...:-D
    Akkor viszont eléggé mellélőttél személyemmel kapcsoltban:-D
    Egyébként kipróbáltam a receptet... :D
    Sok felé jártál, hogy ezeket kipróbáltad?

    SV

    VálaszTörlés
  13. Hát Indiában speciel nem voltam, de tervbe van véve. Viszont eljárogatok autentikus szakácsokhoz főzőtanfolyamra (erről egyébként akarok is írni majd), görögöt tanultam is, kint is kóstoltam. Az egyébként jellemző, hogy amerre járok, kifaggatom a szakácsokat, illetve íz alapján újrakreálok. :-)

    VálaszTörlés
  14. Az ujrakreálás rendben, én is űzöm.
    Autentikus szakácsokhoz főzötanfolyamokra? Hol lehet ilyeneket találni??
    Sok helyen kóstoltam én is...az autentikus és tradicionális külföldi ízeket.

    VálaszTörlés
  15. Erről fog szólni a köv. utáni bejegyzésem (mert a köv. a maláj oldalas lesz valószínúleg :-) ), mert ez nagyobb lélegzetű téma, de addig ajánlom a www.lucullusbt.hu honlapon lévő főzőtanfolyamokat, azok mind nagyon jók. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…