Ugrás a fő tartalomra

Ördögkrumpli kerestetik

Az Alföldön eltöltött gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt a nagyanyám által készített, ördögkrumplinak hívott édesség. Ez tulajdonképpen valami tésztaféle volt, amelyből evőkanálnyi gombócokat forró olajban kisütött, és még melegen cukrozott kakaóba forgatott, amitől valóban úgy néztek ki, mint az apróbb krumplik. A lyukacsos, levegős tészta a kakaóval még hidegen is finom párost alkotott. Sajnos azonban, noha elképzeléseim vannak, az eredeti receptet nem ismerem, és a neten is hiába kutattam ilyesmi után, bár annyi kiderült, a burgonyát régen az ördög eledelének tartották, de közelebbi találatot nem kaptam. Szóval a segítségeteket szeretném kérni a receptvadászatban, hogy gyerekkorom ízeit újra megtalálhassam! Ha bárkinek van valami ötlete, nagyon örülnék neki, szóval receptre fel!

Megjegyzések

  1. Szerintem ez ugyanaz lehet, amit én ördögpirulaként ismerek!
    Lényege, hogy képviselőfánk-tésztából kanállal szaggatott goyókat kell olajban kisütni.
    Próbáld csak ki! Stimmelni fog!
    Éva

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    én ezt az édességet ödögpirula néven ismerem, és az rémlik, hogy égetett tésztából készül.
    Szerintem keress rá ezen a néven. Jó kutakodást!:-)

    Gázrózsa

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    a fent említett édességet ördögpirula néven ismerem és úgy emlékszem, hogy égetett tésztából készítik. Keress rá ezen a néven, szerintem sikerrel fogsz járni.:-)

    Gázrózsa

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Nálunk ezt ördögpirulának hívták.
    Én is indítottam egy ilyen keresést két-három éve erre a receptre, sokat megkaptam, közben kiderült, hogy egérkének is hívják egyes helyeken.

    Az ízre legjobban hasonlító receptet itt találtam meg:

    http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/5-perces-fank

    remélem tetszeni fog, ha esetleg nem ez az, akkor írj nekem, mailben elküldöm a többi recit.


    Üdv.: Hugi

    VálaszTörlés
  5. Szia! Lehetséges, h amit keresel az az ördögpirula lesz. A következő linken receptet is találsz hozzá. Remélem sikerült segítenem Neked és ez az, amit kerestél!
    egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html
    Üdv:
    Martina

    VálaszTörlés
  6. Szerintem ördögpirula néven ismerik sok helyen, ha rákeresel, sok helyen találsz hozzá receptet. Pl. itt: http://egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Amit keresel az az ördögpirula lesz. Az alábbiakban egy linket is csatolok, ott találsz receptet. Remélem sikerült segítenem!
    Üdv:
    Martina
    egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html

    VálaszTörlés
  8. Szia! Én ezt ördögpirula néven ismerem. Az egy fánktészta, "piruláknak" kisütve, cukros kakaóba hempergetve. Leírás alapján én erre tippletem. Így könyebb receptet találni hozzá pl itt egy:
    http://kiskukta.blogspot.com/2010/01/ordogpirula-es-botocsak.html
    Én ilyet egyébként a Krúdy Villa Hotel étteremeben ettem Debrecenben néhány hónapja, ott le is lehet teszetelni, ha arra jársz.
    Talán ezt keresed.
    Remélem segítettem valamennyit. :)

    VálaszTörlés
  9. http://katakonyha.blogspot.com/2010/02/mini-egerke-fankok.html
    Én arra tippelek, hogy ezt keresed; én is sokáig kutattam utána és nemrég találtam meg, véletlenül...

    VálaszTörlés
  10. Szia, már írtam Neked 2x is, de nem jelenik meg, most újra próbálom. Amit keresel, az szerintem az ördögpirula. Itt találsz egy nagyon jó receptet is hozzá. Remélem ez az, amit keresel.
    Üdv:
    Martina
    egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html

    VálaszTörlés
  11. Szia, amit keresel az az ördögpirula. Így már találsz majd recepteket.
    Üdv
    Martina

    VálaszTörlés
  12. Kedves Martina, nagyon köszönöm, már találtam is egy receptet, ami nagy valószínűséggel az, amit gyermekkoromban ettem, szóval nincs más hátra, mint a kipróbálás!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Mindenki!

    Most látom, hogy mennyien írtatok, nagyon köszönöm a tippeket, így már biztos, hogy meg tudom csinálni, már alig várom, hogy legyen egy kis időm rá, remélem az aprónépnek is ízleni fog! Még egyszer köszi, nagyon jó érzés, hogy ennyien reagáltatok, és mindenképpen beszámolok, hogyan sikerült. Megjegyzem csak az ördög szó volt az eszemben, apirulára sosem gondoltam volna - hiába, mit tesz az idő vasfoga az emlékezettel...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…