Ugrás a fő tartalomra

A frankfurti Grüne Sosse esete a zöld spárgával

E. az általam igen kedvelt Frankfurt am Main-ban járva nem feledkezett meg rólam, a mániákusról, és a helyi piacon igazi kincsre lelt, nevezetesen a zöld szószhoz való friss fűszercsomagra, amely nemcsak hogy a fűszereket tartalmazta, de 3 elkészítési módot is. Na nem mintha egy bonyolult receptről lenne szó, de azért nagyon autentisch und tüchtig kis csomag volt, igazán jó ötlet, azonnal neki is estem. A Grüne Sosse lényege természetesen az idénynek megfelelő zöldfűszerek markáns jelenléte, így összetétele változó lehet, az én kis pakkom az alábbiakat tartalmazta (senkit nem áltatok azzal, hogy mindet azonnal felismertem): sóska (Sauerampfel), petrezselyem (Petersilie), snidling (Schnittlauch), turbolya (Kerbel), zsázsa (Kresse), spenót (Spinach), valamint porecs (Borretsch). Na már most, ez utóbbi összetevő okozott egy kis fejtörést. Mert finom, ez vitathatatlan. De mi ez? Sajnos ezzel kapcsolatosan csak annyit sikerült kiderítenem, hogy fűszer, valamint sokat megtudtam Porec városáról is, mert a net következetesen a várost dobta ki minden keresési próbálkozásomra. Szóval kérem, aki tud valami közelebbit erről az érdekes növényről, ossza meg velem. Elképzelhető, hogy valami más néven magam is ismerem, esetleg használom, de nem sikerült lenyomoznom. Maga a recept rendkívül egyszerű, tulajdonképpen az alapváltozat tojás nélkül írja le a szószt, az igazi - szerintem - a főtt tojással készített, és lehet túróval is elkeverni a fűszereket, a variációk száma gyakorlatilag végtelen. Mint mondtam, én a majonézzel, főtt tojással készített változatot preferálom, mert frankfurti kiruccanásaim alkalmával a helyi erőknél mindig ezt a fajtát kaptam, és nekem bevált. A főtt, zöld spárga adja magát párként, de találkoztam már vele főtt marhahús, csülök, és hasonlók mellett is. Frankfurtban mindenképpen a helyi almaborral ajánlják, de ezt csak bátraknak tanácsolom. Frankfurtot és a zöld szószt azonban mindenki próbálja ki bátran, csodás város, csodás emberekkel.
_________________________________________________
Hozzávalók:
friss zöldfűszerek,
tejföl;
3-4 főtt tojás;
1/2 fej vöröshagyma;
2 gerezd fokhagyma;
mustár;
citrom;
oliva olaj;
só,
fekete bors;
zöld spárga.
Az egyik főtt tojás sárgáját kikeverejük az oliva olajjal, 1 tk mustárral, sóval borssal, majd hozzáadjuk a tejfölt, egy kis facsart citromot, és elkeverjük, vagyis tulajdonképpen majonézt készítünk. A főtt tojás sárgája, mint alap, azért jobb, mint a nyers, mivel ezáltal sűrűbb, krémesebb lesz majonéz. Ezt követően a zöldfűszereket felaprítom, csakúgy, mint a vöröshagymát, valamint a fokhagymát, apróra vágom a főtt tojásokat, és elkeverem a szósszal. Kész is, főtt zöld spárgával tálalom.

Megjegyzések

  1. A Booretsch hivatalos magyar neve Borágó, de báránynyelvként, hegyes útifűként is ismert. Jópofa neve mg az uborkaszagú fű is.
    Inkább gyógy-, mint fűszernövényként ismert. Virágából esszenciát, magjából olajat készítenek.
    Sok más zöld (fűszer)növénnyel együtt mára kissé feledésbe merült.

    VálaszTörlés
  2. A Borretsch magyarul borágó. Fűszer- és gyógynövény. Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%A1g%C3%B3
    Nemrég futólag jártam Frankfurban, sajnálatomra ez a mártás kimaradt, de én is ki akarom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm az információt, nem is tudom a szótár miért porecsnek fordította, a borágót, született útifüvet ismerem ,legalábbis névről, mert felismernem nem sikerült...

    Frankfurt nagyon klassz, minden ízében, miondenképp próbált ki a zöld szószt, szerintem húsokhoz is nagyon finom, csak az Apfelweint kerüld.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…