Ugrás a fő tartalomra

Triplacsokis mikulásmuffin

Úgy gondoltam, Mikulásra mindenképp dukál valami, ami rengeteg csokoládét tartalmaz, ugyanakkor kellően színes és játékos, ahhoz, hogy egy majd másfél éves aprónép figyelmét is felkeltse. A triplacsokis muffin tökéletes alanynak bizonyult hozzá. Mivel azonban a hagyományos méretű muffint túl nagynak találom, minimuffin sütőt használtam. Alapvetően a muffin műfajt nem kedvelem, mivel egy kissé száraznak találom őket (ez alól persze az imádott zöldséges muffin kivételt képez), de ez a recept kivétel alóla, és a miniméret is csak a javára vált. A díszítéshez a csarnokbeli Ázsia Bolt igazi aranybányának bizonyult. Punch, fehér csokoládé, és étcsokoládé mázt használtam alapnak, a tetejére pedig mindent rászórtam, ami kellően színesnek bizonyult.
__________________________________
Hozzávalók (100 db. mini vagy 24 normál muffinhoz):
600 gramm étcsokoládé,
300 gramm fehér csokoládé,
100 gramm vaj,
2 tojás,
750 gramm fehér liszt,
2 zacskó sütőpor,
100 gramm kristálycukor.
Az étcsokoládét víz felett felolvasztom a vajjal együtt. A csokoládémasszához hozzáadom a lisztet, a két egész tojást, a curot, valamint a sütőport, és kikeverem egyenletes masszává. Közben a fehér csokoládét apró darabokra töröm, és végül ezt is belekeverem. A muffinformákat kivajazom, és kakaóval beszórom, majd a 2/3-ig feltöltöm a muffintésztával. 180 fokon 10-15 percig (mennyiségtől függően) sütöm. Ha egy kicsit kihűlt, akkor jöhet a díszítés ízlés szerint.

Megjegyzések

  1. Szia!

    Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

    Üdv,
    Nelli

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…