Ugrás a fő tartalomra

Csokicsoda, avagy egy csokoládétorta karrierje

Az egyik legelső receptem volt, amit feltettem a blogra, a csokoládétorta whiskys mascarpone habbal, és nemcsak családi körben aratott osztatlan sikert, de mint az alábbiak bizonyítják, teljesen váratlanul sikerült állást kapnia a putnoki Sütiházban, ahol azóta is szorgalmasan ellátja feladatait. A cukrászda némiképp átvariálta az eredeti receptet a könnyebb kezelhetőség érdekében, amit az alábbiakban közzé is teszek, természetesen hozzájárulásukkal. Ami a sztárfotó minőségét illeti, azért elnézést kérünk, mentségünkre szolgáljon, hogy messziről érkezett, és telefonnal készült. Ha már itt tartunk, hagy dicsekedjek el azzal, hogy az egyik legkelendőbb sütemény lett belőle, a múlt héten pedig megkapta a hét dolgozója kitüntető címet is. Gratulálunk!
_______________________________
Hozzávalók: (30-35 szelethez, ha kisebb mennyiségre van szükség, az adagokat negyedelni kell. Aki meg szeretné kóstolni, de elriaszt a mennyiség, annak ajánlom az egyszerűbb eredeti receptet családi használatra itt.):
A tésztához:
30dkg darált dió vagy mandula 17dkg liszt 1,5 teáskanál sütőpor 3dkg kakaópor 30dkg étcsoki
1 kocka margarin 12 tojás
36 dkg cukor habosítva A tojást a cukorra habosra kell verni, majd eklkeverni a felolvasztott csikoládéval és margarinnal, majd hozzáadni a többi összetevőt is. Amikor kész a massza, akkor 170 fokon kell kisütni. A fenti mennyiség 4db 30*40cm-es tepsi megtöltéséhez elég (ne feledjük, cukrászdai receptről van szó).
A csokoládé töltelékhez:
2 tojás sárgája 3dkg kakaó 5dkg cukor 1-1,5dl tej
3 dkg. margarin
4 dkg. étcsokoládé
0,5 l tejszín,
whisky
zselatin A fenti hozzávalókat össze kell keverni, és felfőzni, majd miután felforrt 3 dkg margarint, továbbá 4 dkg csokoládét kell belekeverni még szét nem olvad teljesen. Majd jöhet némi whisky ízlés szerint, 0,5l felvert tejszín valamint némi zselatin. A mascarponés töltelékhez:
20dkg mascarpone 0,6dl tejszín felverve whisky ízlés szerint zselatin olvasztva
A hozzávalókat kikeverjük, és amár lehet is összeállítani a csokicsodát. Középen helyezkedik el a csokoládétöltetlék, alul, felül pedig mascarponés töltelék. A tetejére csokoládéöntet kerül. Fél napot kell hűtőben töltenie, és már tálalható is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…