Ugrás a fő tartalomra

Csokicsoda, avagy egy csokoládétorta karrierje

Az egyik legelső receptem volt, amit feltettem a blogra, a csokoládétorta whiskys mascarpone habbal, és nemcsak családi körben aratott osztatlan sikert, de mint az alábbiak bizonyítják, teljesen váratlanul sikerült állást kapnia a putnoki Sütiházban, ahol azóta is szorgalmasan ellátja feladatait. A cukrászda némiképp átvariálta az eredeti receptet a könnyebb kezelhetőség érdekében, amit az alábbiakban közzé is teszek, természetesen hozzájárulásukkal. Ami a sztárfotó minőségét illeti, azért elnézést kérünk, mentségünkre szolgáljon, hogy messziről érkezett, és telefonnal készült. Ha már itt tartunk, hagy dicsekedjek el azzal, hogy az egyik legkelendőbb sütemény lett belőle, a múlt héten pedig megkapta a hét dolgozója kitüntető címet is. Gratulálunk!
_______________________________
Hozzávalók: (30-35 szelethez, ha kisebb mennyiségre van szükség, az adagokat negyedelni kell. Aki meg szeretné kóstolni, de elriaszt a mennyiség, annak ajánlom az egyszerűbb eredeti receptet családi használatra itt.):
A tésztához:
30dkg darált dió vagy mandula 17dkg liszt 1,5 teáskanál sütőpor 3dkg kakaópor 30dkg étcsoki
1 kocka margarin 12 tojás
36 dkg cukor habosítva A tojást a cukorra habosra kell verni, majd eklkeverni a felolvasztott csikoládéval és margarinnal, majd hozzáadni a többi összetevőt is. Amikor kész a massza, akkor 170 fokon kell kisütni. A fenti mennyiség 4db 30*40cm-es tepsi megtöltéséhez elég (ne feledjük, cukrászdai receptről van szó).
A csokoládé töltelékhez:
2 tojás sárgája 3dkg kakaó 5dkg cukor 1-1,5dl tej
3 dkg. margarin
4 dkg. étcsokoládé
0,5 l tejszín,
whisky
zselatin A fenti hozzávalókat össze kell keverni, és felfőzni, majd miután felforrt 3 dkg margarint, továbbá 4 dkg csokoládét kell belekeverni még szét nem olvad teljesen. Majd jöhet némi whisky ízlés szerint, 0,5l felvert tejszín valamint némi zselatin. A mascarponés töltelékhez:
20dkg mascarpone 0,6dl tejszín felverve whisky ízlés szerint zselatin olvasztva
A hozzávalókat kikeverjük, és amár lehet is összeállítani a csokicsodát. Középen helyezkedik el a csokoládétöltetlék, alul, felül pedig mascarponés töltelék. A tetejére csokoládéöntet kerül. Fél napot kell hűtőben töltenie, és már tálalható is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprik

Indiai hagymás-mazsolás rizs

Ezt a fajta rizst rendszerint az indiai ételekhez szoktam készíteni, és remekül egyesíti a sós és az édes ízeket. ________________________________ Hozzávalók: basmati rizs, mazsola, 2 fej hagyma, fél tk garam masala, 1 tk kurkuma, 1 rúd fahéj, só, olaj A hagymát apróra vágva lepirítom egy kevés olajon, majd egy időre félreteszem. A rizst egy serpenyőben csak úgy szárazon 2-3 percig pirítom, majd ezt követően adok csak hozzá egy kis olajat, így is pirítom egy percig, majd a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel - így nem fog ragadni - felöntöm, hozzáadom a fűszereket, és a mazsolát. Ne féljünk a mazsolától, minél több, annál jobb. Amikor puha a rizs hozzáadom a pirított hagymát, kiigazítom az ízeket, és már kész is.

Dalmát kaland - vajon pirított fokhagymás tintahal mángoldos krumplival

Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerről van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetően sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra főzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a főszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetőnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fűszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az időm jelentős részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max