Mértékadó divatguruk szerint minden nő ruhatárának része kell legyen az a bizonyos kis fekete. Véleményem szerint ugyanez vonatkozik a konyhai repertoárra is. Nálunk ezt a szerepet a fenti csokoládétorta tölti be.
Hogy az alapreceptet honnan szedtem, arra már nem emlékszem, és az is befolyásolta a végeredményt, hogy milyen hozzávalókat találtam otthon, ez ugyanis egy előre nem tervezett csokoládékészlet aktiválás volt. A dolog úgy kezdődött, hogy Karácsonyra gesztenye mousse tortát akartam készíteni. Erre nincs recept, mert ezt én szándékoztam kitalálni, de időközben rájöttem, hogy az ötlet további forralása szükséges, ugyanakkor desszertkészítési kedvem elragadott, ami nem sűrűn fordul elő, és ezért mindenképpen ki kell használni az ilyen alkalmakat. Szóval így. És ez lett belőle. Csak pár óráig élt, mert irtóra finom lett.
A tortához:
3 tábla écsokoládé (én Szerencsit használtam)
nagyjából 10-15 dkg. vaj
20 dkg. sötét nádcukor
1/4 dl. habtejszín
15 dkg. őrölt pirított mandula
5 tojás
Az étcsokoládét apró kockákra töröm, és vízgőz felett felolvasztom. Amikor már majdnem minden kocka felolvadt, akkor leveszem, és belekeverem az olvasztott vajat, majd a tejszínt. Közben a cukorral felverem a tojásokat, és végül a két masszát óvatosan elegyítem, majd jöhet bele a darált mandula. Egységes, viszonylag folyós masszát kapunk. 160 fokon 45-50 percig sütöm. Még melegen is finom, de én 1 órára hűtőbe tettem, miután a tetejét olvasztott csokoládéval megkentem.
A mascarpone habhoz:
2 tojás fehérje
150 gramm mascarpone
nádcukor ízlés szerint
whisky ugyancsak ízlés szerint
Felverem a tojásfehérjéket a cukorra, belezúdítom a mascarponét, majd a whiskyt, és kikeverem őket. Nem lesz teljesen kemény állagú, inkább olyan ínycsiklandóan olvadozó. A torta önmagában is finom, de F.-nek, meg nekem is kiegyensúlyozottabb ízű volt a habbal. Ráadásul nekem a csokoládéhoz nagyon passzol a whisky.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése