Ugrás a fő tartalomra

Kávés narancslikőr házilag

Egy kissé megszakítva a marokkói receptek áradatát, muszáj közzétennem a legújabb kedvenc alkoholunkat. Mindez persze nem jöhetett volna létre, ha családunk egyes tagjai nem készítettek volna megszállott aprólékossággal kitűnő minőségű almapálinkát (azaz: alma egyenként kiválogat, kicsit hibás félredob, majd az almákat nem darál, hanem egyenként reszel a cefrébe, stb.), megint más tagok pedig nem találnak egy remek kis receptet némi narancs és kávé igénybevételével. Ja igen, miért almapálinka? Mert az az egyik legsemlegesebb ízű, így nem fog bezavarni a narancslikőrben. Gasztroajándéknak sem utolsó.
____________________________________
Hozzávalók:
5l befogadóképességű befőttesüveg,
három szép narancs,
20-30 szem pörkölt kávészem,
almapálinka,
barna nádcukor,
4 hét türelem.
Szóval. Fogok egy ötliteres befőttes üveget. Kisebbel nem érdemes, mert eléggé fogy, főleg ha benéznek a haverek is. Az üveg aljára nagyjából egy ujjnyi vastagon barna nádcukrot szórok, abból az igazi, kávésan melaszos fajtából. Ezt követően gondos mérlegelés után kiválasztok három akkora narancsot, ami még egészben átfér majd az üveg száján. Az egyiket megtűzdelem olyan 25-30 szem kávéval, a többit néhány helyen finoman bemetszem, de úgy, hogy a héját ne vágjam át teljesen. Egyébként akár az összes narancsot megtűzdelhetjük kávéval attól függően, hogy inkább a kávé, vagy inkább a narancs ízét szeretnénk hangsúlyozni. Nálunk az utóbbi, mivel F. kávéellenes sajnálatos módon. Ha kész, mehetnek az üvegbe, amit utána feltöltök az almapálinkával. Hiányos matematikai és fizikai ismereteim megakadályoznak abban, hogy megmondjam egy 5 literes befőttes üvegben, amiben 3 narancs is van, mennyi almapálinka fér bele, ezt mindenki oldja meg egyedül, nekem is sikerült. Amikor kész, lezárom az üveget, és négy hétig elfelejtem, hogy össze tudjanak érni az ízek. Amikor beért, akkor átköltöztetem egy szép üvegbe (a miénkben fügelikőr volt amikor kaptuk, jelenleg az is reprodukció alatt van, majd beszámolok róla). A narancsokat eldobom, vagy nagyon bátrak meg is ehetik, de akkor utána már nem nagyon kell programot tervezni.

Megjegyzések

  1. Hu, ez remek ötlet!
    Nagyon tetszik! Karácsonyra én is készülök likőrrel, már "érik" a zölddió likőröm...
    És szeretnék egy másikat is, ez nagyon jónak látszik ez a recept!

    VálaszTörlés
  2. :-)
    Ez a zölddió likőr érdekelne, hogy csinálod? Egyébként ha kész, rakom fel a fügelikőrt is...

    VálaszTörlés
  3. Hű, ez marha jó! Kávé és narancs, jó kis alkoholban!!!

    Azért a narancsra kíváncsi lennék, mekkorát "üt" :-DD

    VálaszTörlés
  4. Csak megkóstoltuk, de szerintem egy egész narancs detoxit jelenthet...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…