
Brasil néhány napja nálunk állomásozik, ami többek között azzal jár, hogy jelentős mértékben fogy a kaja és a sörkészletünk :-) Ráadásul állandóan jár a szája hogy mennyire király pizzatésztát tud készíteni, úgyhogy a szaván fogtam (mondjuk Brasil mióta lediplomázott mindenhez ért). Ketten aszisztáltunk hozzá, de amikor végre elkészült, akkor nagyon finom lett, bár hagyományos pizzafeltét helyett közkívánatra fokhagymás tejföl, sonka, és lilahagyma került rá, szóval tulajdonképpen töki pompos lett belőle pizza alapon, ezért csak a tészta receptjét teszem most közzé (a receptben található mértékmeghatározásokat parázs vita előzte meg, mivel Brasil szerint sokkal érthetőbb, ha az edény űrtartalmára utalunk, nem pedig dkg-ra adjuk meg a liszt mennyiségét, ezt döntsétek el Ti. Ez egyébként valószínűleg onnan ered nála, hogy a fél literes söröskorsóban szokta kimérni a lisztet. A végső tanúság pedig: továbbra is ragaszkodom egyeduralmamhoz a konyhában, mert Brasilt nem lehet kibírni, ha főz:-))
________________________________
Hozzávalók:
finom liszt,
szárított élesztő,
víz,
só,
1 tk. olivaolaj,
vaj a tepsi kikenéséhez.
Egy fél literes űrtartalmú edénybe lisztet tesz Brasil, a liszthez nagyjából 2,5, dl. vizet ad, egy teáskanál olajat, meg egy zacskó szárított élesztőt, és ezután a masszát kézzel addig gyúrja, amíg egységes nem lesz, és elválik az edény falától. Ezt követően fél órát pihenteti, majd kivajazott (ez lényeges, Brasil esküszik rá, hogy ettől lesz ropogós a tészta alja, és tényleg) tepsibe teszi, és légkeverés mellett 150-160 fokon 25-30 percig süti.
szia Sáfránysárkány!
VálaszTörlésKüldtem Neked egy emailt, arra a címre, amivel regisztráltál a No Salty-n. Nem tudom megkaptad-e. Kérlek jelezz vissza az info@nosalty.hu-ra, ha nem.
köszi szépen!
üdv
Petra
Remek recept,nem hiába :)
VálaszTörlésTegnap én is kipróbáltam. Készítettem baconös-kolbászos (frissen füstölt, házi) és sonkás-kolbászos verziót. Vastagon kenve a fokhagymás tejfölt :-). Nagyon jó lett.
VálaszTörlés