Mea culpa. Szóval kissé hanyagoltam mostanában a blogot, mentségemre szolgáljon, hogy helyette nem a lábamat lógáztam, na de majd most. A hanyagolás egyik indoka, hogy volt munka bőven, a másik indoka viszont, hogy mostanában sokfelé utazgattunk család és barátlátogatás címén, és iszonyú jókat ettünk más főzőkanalából kifolyólag, főleg ami a húsvéti traktát illeti. Na de azért egy kicsit főztem én is ezen idő alatt, sőt fotóztam is, csak feltenni nem volt időm. A mostani csemege még mindig a görög irányvonalat követi, és kifejezetten Brasil kedvéért kerül ide. Ha minden igaz görögül melitzana rolonak hívják, és kis adagot nem érdemes készíteni belőle, érdemes viszont odafigyelni az alapanyagokra, különösen az általam már sokszor emlegetett görög feta beszerzésére.
_________________________________
Hozzávalók:
2-3 szép padlizsán,
nagyjából 2-25 dkg. görög feta sajt,
1 dl. joghurt ( ha tehetjük legyen ez is görög, vagy a zsírosabb fajta török joghurt, ha nem akkor is minél krémesebb fajta),
1 maréknyi dió,
5-6 gerezd fokhagyma,
olaj a padlizsánszeletek kisütéséhez.
A padlizsánokat hosszában fél cm. vastag szeletekre vágjuk, és forró olajban kisütjük úgy, hogy kicsit barnás színűek legyenek. Közben a fetasajtot kikeverjük a joghurttal, az áttört fokhagymával, és az apróra tört darabos dióval. A lényeg, hogy a massza szilárd legyen, ne pedig folyós. Ha a padlizsánszeletek kihűltek, akkor papírtörlővel óvatosan leitatjuk róluk az olajat, majd egy-egy teáskanálnyi fetás masszát helyezünk rájuk, és feltekerjük. Célszerű egy órára hűtőbe tenni tálalás előtt, mert a rolók még engednek az olajból. Tzatzikivel, forró pitával a legjobb. Én zsebes pitát szoktam venni, és 2-3 ek. oliva olajba őrölt római köményt meg sót teszek, ezzel kicsit bekenem a pitákat, majd sütőben átpirítom őket pár perc alatt.
Nagyon jól néz ki, feltétlenül ki fogom próbálni. Gyakorlati tanácsként nézd meg a blogomon a zöldségételeket, mert van néhány padlizsán recept, meg az, hogy miként lehet úgy sütni a padlizsánokat, hogy ne tocsogjon a padlizsán az olajban, és a konyhát se kell bebüdösíteni.
VálaszTörlésIgen, én is szoktam sütőben készíteni a padlizsánt, pl. a moussakához
VálaszTörléshttp://safranysarkany.blogspot.com/2009/01/moussaka-egy-kis-nyridzs.html
de ennél az ételnél nem javaslom, mivel az olajban sütés karamellizálja oly módon a padlizsánszeleteket, amely elengedhetetlen az autentikus ízhez. Szóval sajnos ez nem egy diétás kaja, de azért megéri :-)