Ugrás a fő tartalomra

Fetás-diós padlizsántekercs

Mea culpa. Szóval kissé hanyagoltam mostanában a blogot, mentségemre szolgáljon, hogy helyette nem a lábamat lógáztam, na de majd most. A hanyagolás egyik indoka, hogy volt munka bőven, a másik indoka viszont, hogy mostanában sokfelé utazgattunk család és barátlátogatás címén, és iszonyú jókat ettünk más főzőkanalából kifolyólag, főleg ami a húsvéti traktát illeti. Na de azért egy kicsit főztem én is ezen idő alatt, sőt fotóztam is, csak feltenni nem volt időm. A mostani csemege még mindig a görög irányvonalat követi, és kifejezetten Brasil kedvéért kerül ide. Ha minden igaz görögül melitzana rolonak hívják, és kis adagot nem érdemes készíteni belőle, érdemes viszont odafigyelni az alapanyagokra, különösen az általam már sokszor emlegetett görög feta beszerzésére.
_________________________________
Hozzávalók:
2-3 szép padlizsán,
nagyjából 2-25 dkg. görög feta sajt,
1 dl. joghurt ( ha tehetjük legyen ez is görög, vagy a zsírosabb fajta török joghurt, ha nem akkor is minél krémesebb fajta),
1 maréknyi dió,
5-6 gerezd fokhagyma,
olaj a padlizsánszeletek kisütéséhez.
A padlizsánokat hosszában fél cm. vastag szeletekre vágjuk, és forró olajban kisütjük úgy, hogy kicsit barnás színűek legyenek. Közben a fetasajtot kikeverjük a joghurttal, az áttört fokhagymával, és az apróra tört darabos dióval. A lényeg, hogy a massza szilárd legyen, ne pedig folyós. Ha a padlizsánszeletek kihűltek, akkor papírtörlővel óvatosan leitatjuk róluk az olajat, majd egy-egy teáskanálnyi fetás masszát helyezünk rájuk, és feltekerjük. Célszerű egy órára hűtőbe tenni tálalás előtt, mert a rolók még engednek az olajból. Tzatzikivel, forró pitával a legjobb. Én zsebes pitát szoktam venni, és 2-3 ek. oliva olajba őrölt római köményt meg sót teszek, ezzel kicsit bekenem a pitákat, majd sütőben átpirítom őket pár perc alatt.

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki, feltétlenül ki fogom próbálni. Gyakorlati tanácsként nézd meg a blogomon a zöldségételeket, mert van néhány padlizsán recept, meg az, hogy miként lehet úgy sütni a padlizsánokat, hogy ne tocsogjon a padlizsán az olajban, és a konyhát se kell bebüdösíteni.

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is szoktam sütőben készíteni a padlizsánt, pl. a moussakához
    http://safranysarkany.blogspot.com/2009/01/moussaka-egy-kis-nyridzs.html

    de ennél az ételnél nem javaslom, mivel az olajban sütés karamellizálja oly módon a padlizsánszeleteket, amely elengedhetetlen az autentikus ízhez. Szóval sajnos ez nem egy diétás kaja, de azért megéri :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…