Ugrás a fő tartalomra

Chili chili hátán - marharagu banánlevélben, banángombóccal

Már régóta szemezek azokkal a receptekkel, amihez valamilyen módon banánlevél szükségeltetik. Még az sem tartott vissza, hogy sokáig nem tudtam honnan szerezhetném meg ezt a hozzávalót. A szomszéd lépcsőházban tartott banánpálmája nem tűnt a megfelelő megoldásnak. Most azonban rám mosolygott a szerencse, a Vásárcsarnok alagsori Ázsia boltjában akadt néhány levél, így semmi sem állhatott az utamba.
Egy mexicói receptet vettem elő, aminek külön előnye, hogy többfajta chili paprika szerepel a hozzávalók között, ráadásul üdítő változatosságot képvisel a taco és burrito tengely mentén leragadt gringo ízlelőbimbók számára. Korábban a chili az chili, csíp és kész állásponton helyezkedtem el, de mára már felülbíráltam ezt az elavult hozzáállást. Valóban van különbség ízben is - és nem csak erősségben - a különböző chilik között. Ez a téma olyannyira felkeltette az érdeklődésem, hogy külön szeretnék majd írni róla, de egyenlőre csak a kóstolás, és tapasztalatszerzés szintjére jutottam, így ezt még érlelném egy kicsit. Ami a receptet illeti, a markáns chili jelenlét ellenére csak kellemesen csípős, köszönhetően annak, hogy mind az ancho chili, mind pedig a guajillo chili 3/10 fokozatú, úgyhogy kevésbé merész vendégeink is nagytételben fogyasztották. A banángombócot eredetileg csak frappáns ráadásnak szántam, de majdnem akkora sikere lett mint magának a húsnak. Fotó most nem készült, mert még a szokásosnál is rosszabb lett a kép, ha megint készítek ilyet, akkor igyekszem ezt a hiányosságot pótolni. A fotók színvonalán különben még dolgozom a többi recept vonatkozásában is, de hát minden kezdet nehéz. Még valami, ha mégsem találtok banánlevelet, a dolog alufóliával is működik. Nem egészen ugyanaz az íz, de úgy is nagyon finom.
Elkészítési idő: fél nap pácolás, és hústól függően 1,5 óra sütés
A banángombóc: 20 perc
Hozzávalók a marhahúshoz:
1 kg. marhahús
1 db. ancho chili
1 db. gujillo chili (vagy ha dobozban kapunk csak, akkor egy jó evőkanálnyi)
néhány szem zöld bors
1 rúd fahéj
1 tk római kömény
1 nagy narancs leve
1 tk kakukkfű
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröhagyma
4-5 db. hámozott paradicsom, vagy egy konzervnyi
Hunza só
A chiliket - a magok kivételével - a borssal, római köménnyel, és a kakukkfűvel összeturmixolom, majd a turmixgépbe teszem a felkockázott paradicsomokat, apróra vágott vöröshagymát, és a narancslevet. Az egészet még egyszer összemixelem, sózom, és ha szükséges, kiigazítom az ízeket. A felkockázozz marhahúst összekeverem a fenti páccal, teszek mellé fahéjat, és fél napra hűtőbe rakom. Előkészítem a banánleveleket. Alaposan lemosom őket, és ollóval kivágom belőle a főeret, hogy könnyen tudjak velük csomagolni. Amikor előveszem, a sütőedényt kibélelelem a banánlevéllel, beleteszem a húst a páccal, és a tetejére is banánlevelet teszek, és már mehet is a sütőbe, 180 fokon nahgyjából 1,5 óráig sütöm, vagy amíg a hús omlós nem lesz. A sütőbe teszek egy tűzálló edényben egy adag vizet is a jobb párolódás érdekében. A banánlevelet én végig rajta tartottam a húson. Köretként banángombóc dukál hozzá.
Banángombóc hozzávalói:
4 főzőbanán, vagy 4 nagy éretlenebb banán
reszelt gyömbér
kukoricaliszt
csipetnyi só, cukor, bors
mogyoróolaj
A banánt villával összetöröm, és hozzáadok annyi kukoricalisztet, hogy kézzel gombócokat tudjak formázni belőle. A pontos mennyiséget nem tudom, szerintem az enyémbe kevesebb liszt is elég lett volna, szóval csak óvatosan. Utána jönnek a fűszerek. A megformázott gombócokat mogyoróolajban sütöm ki. Ez utóbbi nem elengedhetetlen, de ad egy kellemes utóízt a banán mellé. A gombóc egy másik változata zsemlemorzsával készül, és a belsejébe egy kis darab mozzarella kerül.

Megjegyzések

  1. Jajj ez a banános cucc nagyon finom ám, bár jó szokás szerint ezt is a sokadik feles után tették elém,hogy ne érezzem az ízeket:)

    Bihary Gabi

    VálaszTörlés
  2. Már megint ez a hülye duma! Legközelebb egy kortyot sem kapsz, hogy ne lehessen okod a panaszra :-)

    VálaszTörlés
  3. Én ilyet nem kaptam :-( Kénytelen leszek megsütni magamnak...

    VálaszTörlés
  4. Ezek szerint Lilla többet ivott,mint én,mert már nem is emlékszik rá,hogy evett ilyet... Ez van,ilyen ez a Sárkánylány,leitat,utána meg elvárja,hogy ódákat zengjél a főzőtudományáról:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…