Most már nem is magyarázkodom, hová tűnök hónapokra, inkább csak örülök, ha van időm a blogra, mert főzni ugyan rendületlenül főzök, de megírni egy receptet... na az már körülményesebb. Arról meg szót sem, hogy ennyi idő után még a jelszóm is alig jutott az eszembe, de szerencsére sikerült előásnom valahonnan az emlékezetem hátsó sarkából, és most megint itt vagyok. A menü még egy tavaly év végi partyról van, és némi Ramsey-hatás érezhető rajta, de üsse kő, elég jól fogyott, és ez az, amiért megosztom Veletek. Ami a húst illeti, működik más típussal is, de őszintén szólva báránnyal kell kipróbálni, és ha javasolhatom ne idegenkedjetek az ánizstól, mert zseniális hozzá. Egyébként - ahogyan én tapasztaltam - a jó húspogácsa titka - persze a fűszerezésen túl - ha elég időt szánunk az összetevők összegyúrására, és ennyi.
_____________________________________________
HOZZÁVALÓK:
A húspogácsához:
1 EK oliva olaj,
vöröshagyma apróra vágva,
1 kicsi piros chili apróra vágva (ízlés szerint persze a csípősséggel),
kurkuma,
3-4 szegfűszeg,
ánizs ízlés szerint
fél csokor friss mentalevél
darált bárányhús (ne kérdezd mennyi, mindig szemre megyek)
1 tojás sárgája,
só,
fekete bors
A joghurtszószhoz:
2 dl. görög (vagy török) joghurt,
apróra vágott mentalevél,
só
fekete bors,
1 lime héja,
pita és citrom a tálaláshoz.
A fűszereket összeturmixolom a húspogácsához, ha túl száraz a keverék egy kis oliva olajjal lazítom, majd összegyúrom a darált hússal, a sóval, és a borssal, valamint a tojássárgájával, elég időt szánva a kikeverésére. A húspogácsákat 1-2 EK forró olajon sütöm ki, vigyázva, hogy ne szárítsam ki. Közben a joghurtot kikeverem a fűszerekkel, a pitát pedig mindkét oldalán meggrillezem, és kész. A tálaláshoz citromot adok hozzá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése