Ugrás a fő tartalomra

Báránykebab joghurtszósszal

Most már nem is magyarázkodom, hová tűnök hónapokra, inkább csak örülök, ha van időm a blogra, mert főzni ugyan rendületlenül főzök, de megírni egy receptet... na az már körülményesebb. Arról meg szót sem, hogy ennyi idő után még a jelszóm is alig jutott az eszembe, de szerencsére sikerült előásnom valahonnan az emlékezetem hátsó sarkából, és most megint itt vagyok. A menü még egy tavaly év végi partyról van, és némi Ramsey-hatás érezhető rajta, de üsse kő, elég jól fogyott, és ez az, amiért megosztom Veletek. Ami a húst illeti, működik más típussal is, de őszintén szólva báránnyal kell kipróbálni, és ha javasolhatom ne idegenkedjetek az ánizstól, mert zseniális hozzá. Egyébként - ahogyan én tapasztaltam - a jó húspogácsa titka - persze a fűszerezésen túl - ha elég időt szánunk az összetevők összegyúrására, és ennyi.
_____________________________________________
HOZZÁVALÓK:
A húspogácsához:
1 EK oliva olaj, vöröshagyma apróra vágva,
1 kicsi piros chili apróra vágva (ízlés szerint persze a csípősséggel),
kurkuma,
3-4 szegfűszeg,
ánizs ízlés szerint
fél csokor friss mentalevél
darált bárányhús (ne kérdezd mennyi, mindig szemre megyek)
1 tojás sárgája,
só,
fekete bors
A joghurtszószhoz:
2 dl. görög (vagy török) joghurt,
apróra vágott mentalevél,
fekete bors,
1 lime héja,
pita és citrom a tálaláshoz.
A fűszereket összeturmixolom a húspogácsához, ha túl száraz a keverék egy kis oliva olajjal lazítom, majd összegyúrom a darált hússal, a sóval, és a borssal, valamint a tojássárgájával, elég időt szánva a kikeverésére. A húspogácsákat 1-2 EK forró olajon sütöm ki, vigyázva, hogy ne szárítsam ki. Közben a joghurtot kikeverem a fűszerekkel, a pitát pedig mindkét oldalán meggrillezem, és kész. A tálaláshoz citromot adok hozzá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …