Ugrás a fő tartalomra

Ördögkrumpli kerestetik

Az Alföldön eltöltött gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt a nagyanyám által készített, ördögkrumplinak hívott édesség. Ez tulajdonképpen valami tésztaféle volt, amelyből evőkanálnyi gombócokat forró olajban kisütött, és még melegen cukrozott kakaóba forgatott, amitől valóban úgy néztek ki, mint az apróbb krumplik. A lyukacsos, levegős tészta a kakaóval még hidegen is finom párost alkotott. Sajnos azonban, noha elképzeléseim vannak, az eredeti receptet nem ismerem, és a neten is hiába kutattam ilyesmi után, bár annyi kiderült, a burgonyát régen az ördög eledelének tartották, de közelebbi találatot nem kaptam. Szóval a segítségeteket szeretném kérni a receptvadászatban, hogy gyerekkorom ízeit újra megtalálhassam! Ha bárkinek van valami ötlete, nagyon örülnék neki, szóval receptre fel!

Megjegyzések

  1. Szerintem ez ugyanaz lehet, amit én ördögpirulaként ismerek!
    Lényege, hogy képviselőfánk-tésztából kanállal szaggatott goyókat kell olajban kisütni.
    Próbáld csak ki! Stimmelni fog!
    Éva

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    én ezt az édességet ödögpirula néven ismerem, és az rémlik, hogy égetett tésztából készül.
    Szerintem keress rá ezen a néven. Jó kutakodást!:-)

    Gázrózsa

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    a fent említett édességet ördögpirula néven ismerem és úgy emlékszem, hogy égetett tésztából készítik. Keress rá ezen a néven, szerintem sikerrel fogsz járni.:-)

    Gázrózsa

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Nálunk ezt ördögpirulának hívták.
    Én is indítottam egy ilyen keresést két-három éve erre a receptre, sokat megkaptam, közben kiderült, hogy egérkének is hívják egyes helyeken.

    Az ízre legjobban hasonlító receptet itt találtam meg:

    http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/5-perces-fank

    remélem tetszeni fog, ha esetleg nem ez az, akkor írj nekem, mailben elküldöm a többi recit.


    Üdv.: Hugi

    VálaszTörlés
  5. Szia! Lehetséges, h amit keresel az az ördögpirula lesz. A következő linken receptet is találsz hozzá. Remélem sikerült segítenem Neked és ez az, amit kerestél!
    egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html
    Üdv:
    Martina

    VálaszTörlés
  6. Szerintem ördögpirula néven ismerik sok helyen, ha rákeresel, sok helyen találsz hozzá receptet. Pl. itt: http://egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Amit keresel az az ördögpirula lesz. Az alábbiakban egy linket is csatolok, ott találsz receptet. Remélem sikerült segítenem!
    Üdv:
    Martina
    egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html

    VálaszTörlés
  8. Szia! Én ezt ördögpirula néven ismerem. Az egy fánktészta, "piruláknak" kisütve, cukros kakaóba hempergetve. Leírás alapján én erre tippletem. Így könyebb receptet találni hozzá pl itt egy:
    http://kiskukta.blogspot.com/2010/01/ordogpirula-es-botocsak.html
    Én ilyet egyébként a Krúdy Villa Hotel étteremeben ettem Debrecenben néhány hónapja, ott le is lehet teszetelni, ha arra jársz.
    Talán ezt keresed.
    Remélem segítettem valamennyit. :)

    VálaszTörlés
  9. http://katakonyha.blogspot.com/2010/02/mini-egerke-fankok.html
    Én arra tippelek, hogy ezt keresed; én is sokáig kutattam utána és nemrég találtam meg, véletlenül...

    VálaszTörlés
  10. Szia, már írtam Neked 2x is, de nem jelenik meg, most újra próbálom. Amit keresel, az szerintem az ördögpirula. Itt találsz egy nagyon jó receptet is hozzá. Remélem ez az, amit keresel.
    Üdv:
    Martina
    egycsipet.blogspot.com/2009/10/ordogpirula.html

    VálaszTörlés
  11. Szia, amit keresel az az ördögpirula. Így már találsz majd recepteket.
    Üdv
    Martina

    VálaszTörlés
  12. Kedves Martina, nagyon köszönöm, már találtam is egy receptet, ami nagy valószínűséggel az, amit gyermekkoromban ettem, szóval nincs más hátra, mint a kipróbálás!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Mindenki!

    Most látom, hogy mennyien írtatok, nagyon köszönöm a tippeket, így már biztos, hogy meg tudom csinálni, már alig várom, hogy legyen egy kis időm rá, remélem az aprónépnek is ízleni fog! Még egyszer köszi, nagyon jó érzés, hogy ennyien reagáltatok, és mindenképpen beszámolok, hogyan sikerült. Megjegyzem csak az ördög szó volt az eszemben, apirulára sosem gondoltam volna - hiába, mit tesz az idő vasfoga az emlékezettel...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprik

Indiai hagymás-mazsolás rizs

Ezt a fajta rizst rendszerint az indiai ételekhez szoktam készíteni, és remekül egyesíti a sós és az édes ízeket. ________________________________ Hozzávalók: basmati rizs, mazsola, 2 fej hagyma, fél tk garam masala, 1 tk kurkuma, 1 rúd fahéj, só, olaj A hagymát apróra vágva lepirítom egy kevés olajon, majd egy időre félreteszem. A rizst egy serpenyőben csak úgy szárazon 2-3 percig pirítom, majd ezt követően adok csak hozzá egy kis olajat, így is pirítom egy percig, majd a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel - így nem fog ragadni - felöntöm, hozzáadom a fűszereket, és a mazsolát. Ne féljünk a mazsolától, minél több, annál jobb. Amikor puha a rizs hozzáadom a pirított hagymát, kiigazítom az ízeket, és már kész is.

Dalmát kaland - vajon pirított fokhagymás tintahal mángoldos krumplival

Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerről van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetően sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra főzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a főszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetőnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fűszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az időm jelentős részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max