Először is mindenkinek békés boldog Karácsonyt! Remélem mindenkinek sikerült nagyobb megrázkódtatás nélkül túlélni a családi vacsorát. Nálunk az idei Karácsony két tanúsággal is bírt. (1) Aprónépet sokkal jobban érdekli a diavetítő szétszedése, mint maga a film, illetve (2) Kisvakond mellett Gordon Ramsey bácsit is atombiztosan felismeri a szakácskönyv fotóin. Ez utóbbi gondolom annak folyománya, hogy mostanában elég sok GR műsort láttam. Na de nézzük az ünnepi menüt, amely még mindig erős francia ihletettséggel bírt, a korábban már részletezettek miatt. Az este menüje az alábbiak szerint alakult: (1) libamájas créme brulée áfonyával, (2) szegedi halászlé, (3) egészben sült pisztráng gombamártással, (4) csokoládé fondant, ez utóbbi érdeklődés, és a fennálló kipukkadásveszély miatt elmaradt. Most pedig lássuk életem első egészben sült pisztrángjának receptjét, a többi később jön.
_______________________________________________
Hozzávalók:
1 közepes tisztított egész pisztráng/fő,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 fej hagyma,
1 csomag petrezselyem,
rókagomba (vagy vargánya)
5-6 darab más vegyesgomba,
2 dl. csirkealaplé,
2 dl. Noilly Prait vermouth,
1 dl. (lehetőleg 30% feletti) főzőtejszín,
1 EK vaj,
olívaolaj,
fekete bors,
tengeri só,
Himalája só.
Először a pisztrángot készítem elő, amihez 2-3 gerezd fokhagymát a petrezselyemmel, csipetnyi sóval, borssal, és egy nagyon kicsi olivaolajjal összeturmixolok. A keverékkel bekenem a halakat kívülről, illetve belülre is kanalazok belőle, kívülről pedig a tengeri sóval külön is beszórom. Közben egy kis olívaolajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a nagyobb darabokra vágott gombákat (a szárított gombát előtte kis időre langyos vízbe áztattam). Sózom, borsozom, és amikor a gomba kissé megfonnyad, jön hozzá a vermouth, ha elfőtte a csirkealaplé (lehet, hogy GR ezért megkövezne, de ha nincs alaplé, azért ne dőljünk a konyhakésbe, jó lesz a sima húsleves is), és ha nagyjából ezt is elfőtte, akkor a tejszínt adom hozzá, és addig hagyom, amíg sűrű mártást nem kapok. A legvégén hozzáadok 1 EK vajat is, hogy minél selymesebb legyen, kiigazítom az ízét, és kész. Közben egy teflonserpenyőben kicsi olívaolajat felforrósítok, és ráteszem a pisztrángot. A halakat egyenként mindkét felén 2-3 percig sütöm úgy, hogy a külseje jó ropogós legyen. Mire a bőre ropogós, belül is átsül, csak arra kell vigyázni, hogy a serpenyő elég nagy legyen, és ne törjük össze a halat a forgatásnál. Forrón tálalom citrommal, és a gombamártással. Jó étvágyat!
Szia! Régen voltam itt, de néha Rád néztem.
VálaszTörlésMost viszont a kedvemet eltaláltad...
Ha tudnál több halat, hal elkészítési módot írni?
Üdv:
Sergio
Kedves Sergio!
VálaszTörlésBUÉK Neked, örülök, hopgy kedvedre valót főztem. A hal mindig jó ötlet, majd szétnézek ezen a téren. Mondjuk most libamájat teszek fel, de remélem az is tetszeni fog...
Szia!
VálaszTörlésJa, Neked is BUÉK! (ezt elfeledtem)
Tetszik, tetszik...
Régen régen, még az eleajén tettél fel kolbász recepteket (téliszalámi) , szerinted halból lehet csinálni kolbászt?
Nekem lenne ötletem ilyenhez...
Üdv.
SV
Szerintem lehet, én mondjuk füstölt hal alapban gondolkodnék, rémlik, mintha ahllottam volna róla valamit, utánanézek!
VálaszTörlésItt pl. kapható is halkolbász:
VálaszTörléswww.kolbaszaruhaz.hu
Egész kíváncsi is lettem...