Ugrás a fő tartalomra

Korianderes csirke

Ezt a remek kis fogást még egy hónapja alkottam, de már megint elúsztam szokás szerint, szóval már megint mea culpa. Könnyű kis fogás szombati ebédre. Külön élvezet számomra a megtört koriandermagok illata a mozsárban - imádom. Friss koriandert nem ajánlok ehhez a fogáshoz, mivel egészen más ízhatást eredményez, azt tegyük félre.
______________________________________ Hozzávalók: 1 csinos kis csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 1 dl. főzőtejszín, 1 dl. Noilly Prat vermuth ( vagy ízlés szerint), 2 babérlevél, 1 ek. koriandermag mozsárban megtörve, 2 ek. olivaolaj, 1-2 ek. vaj, só, bors
A csirkemell filét nagyobb - kb. 4x4 cm.-es - kockára vágom, majd megforgatom a frissen tört koriendermagok és egy kis só keverékében. Az apró kockára felaprított vöröshagymát az olivaolajon üvegesre pirítom, majd rádobom a húskockákat, és az olivaolajon fehéredésig sütöm. Ezt követően hozzáadom a vermuthot, majd a tejszínt is, sózom, borsozom, illetve jöhet bele a babérlevél is. Kicsit rotyogtatom, amíg a hús teljesen át nem párolódik, és a szósz is besűrűsödik. Párolás közben, ha kell lazíthatunk rajta egy kis vízzel, ha a húsnak még kell idő, de azt utána főzzük el. Amikor kész, még hozzáaduk egy kis vajat, hogy a mártás finom selymes legyen és kész. Metélttésztával tálaltam díszítésként petrezselymet tudok elképzelni hozzá. A friss koriandert itt kihagynám, mivel elviheti az ízét, mint már említettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…