Ugrás a fő tartalomra

Juhtúrós krémmel töltött cukkinivirág

Mostanában valahogy mindenki cukkinivirágot tölt, szóval muszáj volt kipróbálnom. Előtte információgyűjtés címén szétnéztem néhány kollégánál, és arra jutottam, hogy első alkalommal egy könnyű, hétköznapi krémmel töltöm. A begyűjtött tapasztalatok alapján az olajban, illetve vajban sütést elvetettem, mert úgy tűnik a sérülésmentes sütés nem könnyű, párolni nem volt kedvem, így maradt a sütőben sütés, ami be is vált. A beszerzés miatt nem aggódtam, mivel a család vazsmegyei szekciója beszállítást ígért, ezt a számításomat egy jégeső azonban keresztülhúzta. Végső elszánásomban betértem a Culinarisba, ahol aranyáron sikerült négy azaz négy darab virágot szereznem. Ez kiegészült a vazsmegyei egyszem túlélő virággal, és már meg is volt a remek előétel. Különben L. éppen bulit tartott, úgyhogy csokor helyett cukkinivirágot kapott, szóval gasztroajándéknak sem rossz bevállalósoknak. Csak az bosszant, hogy az időközben Olaszországban lábat lógázó L. most küldött egy fotót, amely tanúsága szerint ott fél kiló cukkinivirág - kb. 6-7 darab - 0,75 euro. Na most az én négy darabom ennek majdnem a tízszeresébe került. No comment. Különben L., nektek jó pihenést, és légyszi hozz cukkinivirágot, ja meg egy kis szárított paradicsomot. Na ennyit a bevásárlólistáról, nézzük a receptet, a mennyiségek szokás szerint ránézésre alakultak.
_______________________________________
Hozzávalók:
cukkinivirág,
juhtúró,
tejföl,
friss kapor,
friss oregánó,
friss menta,
fokhagyma,
olivaolaj.

A tejfölt, a juhtúrót összekeverem az apróra vágott zöldfűszerekkel és fokhagymával. A cukkinivirágokat óvatosan megmosom, kiveszem a bibéjüket, és habzsák segítségével megtöltöm a krémmel. A tepsit megkenem olivaolajjal, ráfektetem a virágokat, és magát a virágot is megkenem egy kis olivaolajjal. 160 fokon 15-20 percig sütöm. Tálaláskor adhatunk hozzá egy kis fokhagymás joghurtot.

Megjegyzések

  1. :-))) ezentúl minden nap eszem egy fior di zucchini-t itt a napfényes Itáliában, ha ez ennyire gazdaságos.
    Megpróbálok hazautaztatni egy pár szálat, és egy zsák szárított paradicsomot.
    Egyéb?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…