Ugrás a fő tartalomra

Görög rizses hús

Mielőtt belemennénk a részletekbe, sietve közlöm, hogy ez nem autentikus görög étel, pusztán saját kreáció görög fűszerek felhasználásával. Igazából gyrost akartam csinálni, de kénytelen voltam szembesülni azzal, hogy minden pitát felfaltunk előző nap, anélkül pedig kissé nehézkes lenne a dolog, a görög ízvilágról viszont nem akartam lemondani, szóval így született ez a kreáció.
__________________________________________
Hozzávalók:
A páchoz:
olivaolaj (lehetőleg pirospaprikás)
fél fej vöröshagyma reszelve vagy apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma ugyancsak reszelve,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
oregánó.
További hozzávalók:
csirkemell filé, zöldpaprika kockára vágva, paradicsom kockára vágva, 1 fej vöröshagyma karikára vágva, rizs (hagyományos), fahéj, 1-2 dl.paradicsomlé, só, bors, római kömény.
A pác hozzávalóit összekeverem, és a kockára vágott húsra teszem, majd hűtőbe teszem 2-3 órára. Ezt követően a húst tulajdonképpen a pác alapját adó olivaolajon megfuttatom, majd ha átsült, kiveszem az edényből, és félreteszem. Ezt követően egy kis olivaolajon lepirítom a vöröshagymát, majd hozzáadom a paprikát és a paradicsomot is, egy kicsit azt is pirítom, majd hozzáadom a rizst, és felöntöm az egészet egy kis vízzel, meg a paradicsomlével. Ezután sózom, borsozom, jöhet bele a római kömény, valamint egy rúd fahéj. Addig főzöm, amíg a rizs meg nem puhul, amikor szükséges időröl-időre pótolom a vizet. Amikor puha a rizs, hozzáadom a húst, és még pár percig főzöm, ha szükséges utánízesítem. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprik

Indiai hagymás-mazsolás rizs

Ezt a fajta rizst rendszerint az indiai ételekhez szoktam készíteni, és remekül egyesíti a sós és az édes ízeket. ________________________________ Hozzávalók: basmati rizs, mazsola, 2 fej hagyma, fél tk garam masala, 1 tk kurkuma, 1 rúd fahéj, só, olaj A hagymát apróra vágva lepirítom egy kevés olajon, majd egy időre félreteszem. A rizst egy serpenyőben csak úgy szárazon 2-3 percig pirítom, majd ezt követően adok csak hozzá egy kis olajat, így is pirítom egy percig, majd a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel - így nem fog ragadni - felöntöm, hozzáadom a fűszereket, és a mazsolát. Ne féljünk a mazsolától, minél több, annál jobb. Amikor puha a rizs hozzáadom a pirított hagymát, kiigazítom az ízeket, és már kész is.

Dalmát kaland - vajon pirított fokhagymás tintahal mángoldos krumplival

Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerről van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetően sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra főzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a főszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetőnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fűszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az időm jelentős részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max