Sajnos tagine-t, mármint az ételnek nevet adó edényt nem kaptam - és ezúton kérem, ha valaki tud róla, hogy Budapesten merre lelhető fel ilyen, akkor szóljon - de ez nem tartott vissza a főzőcskétől, miután tettem egy kis fűszerbeszerző körutat az Ázsia boltban. Sajnos a mennyiségeket illetően már megint nem vagyok megbízható, legalábbis a hús terén, de hát ez van. Még valami, két nappal a tervezett főzés előtt negyedeljünk fel egy kisebb, szép héjú citromot, és olyan alaposan sózzuk meg, hogy csak úgy fürödjön a sóban, azután két napra felejtsük a hűtőben. Ez lesz ugyanis a tagine egyik alap alkotó eleme. Készen is kapható, de nem mindig, szóval a saját készítésű sózott citrom a biztos. Ami a köretet illeti, jómagam is nemrég döbbentem rá, hogy a gríz (lánynevén búzadara), a bulgur, meg a kuszkusz egy és ugyanaz a búza, csak a szemcsenagyságban különbözik a dolog. Ilyen értelemben tehát tejbepapi címén kicsiny aprónépem már 6 hónapos kora óta kuszkuszt nyammog reggelente, és én erre csak most jöttem rá. szarvashús,
1 fej vöröshagyma,
1 konzerv darabolt paradicsom,
1 sűrített paradicsom,
1 kisebb sózott citrom (vagy konzerv),
1 tk. harissa (ez tulajdonképpen csípőspaprika paszta),
1 tk. Ras el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázsia boltban kapható),
1 citrom leve,
vörösbor ecet,
fél maroknyi pisztácia,
8-10 magozott olivabogyó,
2-3 friss zöldhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
kurkuma,
babérlevél,
só,
bors,
olivaolaj
kuszkusz
1 ek. vaj,
1/2 l húsleves.
A szarvashúst kockára vágom, és egy kis ras el hanouttal fűszerezett sűrített paradicsomba pácolom egy napra. Egy kicsi olivaolajon megfuttatom az apró kockára vágott hagymát, majd rádobom a húskockákat és hagyom, hogy egy kicsit megkapja a tűz, majd felöntöm a darabolt paradicsommal, hozzáadom a négy nagyobb cikkre vágott előkészített sózott citromot, sőt még egyébként is facsarok hozzá egy kis citromlevet, és néhány csepp vörösbor ecetet is, hozzáadom a babérlevelet, egy kis harissát (attól függően, hogy ki mennyire csípősen szereti), egy tk. kurkumát, ras el hanoutot, valamint az egész fokhagyma gerezdeket. Ha szükséges mert túl sűrű, akkor felöntöm egy kicsi - de tényleg csak kicsi - vízzel. Mikor már majdnem puha a hús, akkor még kiigazítom az ízeket, sózom, borsozom, belehajítom a pisztáciát, a magozott olivabogyót kisebb darabokra vágva, valamint a karikára vágott zöldhagymát, és még néhány percig főzöm. Az eredmény egy paradicsomos, citromos aromájú, nagyon pikáns és finom ragu lesz. Aki szereti, a végén némi petrezselyemmel is megszórhatja, csak jót tesz neki.
Kuszkusz:
A kuszkuszt egy nagy tálba teszem ( nagyjából egy bögre kuszkusz/fő, ahogy én számoltam), ráöntöm az 1 ek. olvasztott vajat, és felöntöm a húsleves egy részével, ras el hanouttal, meg sóval fűszerezem - de ezen a téren a variációk száma végtelen - majd 5 percre magára hagyom. Utána megint öntök hozzá húslevest, és megint hagyom egy időre, hogy beszívja, ezt addig folytatom, amíg el nem fogy a húsleves, és a kuszkusz teljesen meg nem szívta magát. Támponttul annyi, hogy a végére nagyjából 1:1 arányban elegyítettem a kuszkuszt a húslevessel, de mindezt fokozatosan.
itt tudsz tagine edényt venni. igaz, nem budapest, de közel van.
VálaszTörléshttp://fazekasbolt.hu/index.html
Nagyon köszi, már bele is szerettem az egyikbe!
VálaszTörlés