Ugrás a fő tartalomra

Szarvas tagine kuszkusszal

Sajnos tagine-t, mármint az ételnek nevet adó edényt nem kaptam - és ezúton kérem, ha valaki tud róla, hogy Budapesten merre lelhető fel ilyen, akkor szóljon - de ez nem tartott vissza a főzőcskétől, miután tettem egy kis fűszerbeszerző körutat az Ázsia boltban. Sajnos a mennyiségeket illetően már megint nem vagyok megbízható, legalábbis a hús terén, de hát ez van. Még valami, két nappal a tervezett főzés előtt negyedeljünk fel egy kisebb, szép héjú citromot, és olyan alaposan sózzuk meg, hogy csak úgy fürödjön a sóban, azután két napra felejtsük a hűtőben. Ez lesz ugyanis a tagine egyik alap alkotó eleme. Készen is kapható, de nem mindig, szóval a saját készítésű sózott citrom a biztos. Ami a köretet illeti, jómagam is nemrég döbbentem rá, hogy a gríz (lánynevén búzadara), a bulgur, meg a kuszkusz egy és ugyanaz a búza, csak a szemcsenagyságban különbözik a dolog. Ilyen értelemben tehát tejbepapi címén kicsiny aprónépem már 6 hónapos kora óta kuszkuszt nyammog reggelente, és én erre csak most jöttem rá.
_________________________________
Hozzávalók 4 főre:

szarvashús,

1 fej vöröshagyma,

1 konzerv darabolt paradicsom,

1 sűrített paradicsom,

1 kisebb sózott citrom (vagy konzerv),

1 tk. harissa (ez tulajdonképpen csípőspaprika paszta),

1 tk. Ras el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázsia boltban kapható),

1 citrom leve,

vörösbor ecet,

fél maroknyi pisztácia,

8-10 magozott olivabogyó,

2-3 friss zöldhagyma,

2 gerezd fokhagyma,

kurkuma,

babérlevél,

só,

bors,

olivaolaj

kuszkusz

1 ek. vaj,

1/2 l húsleves.

A szarvashúst kockára vágom, és egy kis ras el hanouttal fűszerezett sűrített paradicsomba pácolom egy napra. Egy kicsi olivaolajon megfuttatom az apró kockára vágott hagymát, majd rádobom a húskockákat és hagyom, hogy egy kicsit megkapja a tűz, majd felöntöm a darabolt paradicsommal, hozzáadom a négy nagyobb cikkre vágott előkészített sózott citromot, sőt még egyébként is facsarok hozzá egy kis citromlevet, és néhány csepp vörösbor ecetet is, hozzáadom a babérlevelet, egy kis harissát (attól függően, hogy ki mennyire csípősen szereti), egy tk. kurkumát, ras el hanoutot, valamint az egész fokhagyma gerezdeket. Ha szükséges mert túl sűrű, akkor felöntöm egy kicsi - de tényleg csak kicsi - vízzel. Mikor már majdnem puha a hús, akkor még kiigazítom az ízeket, sózom, borsozom, belehajítom a pisztáciát, a magozott olivabogyót kisebb darabokra vágva, valamint a karikára vágott zöldhagymát, és még néhány percig főzöm. Az eredmény egy paradicsomos, citromos aromájú, nagyon pikáns és finom ragu lesz. Aki szereti, a végén némi petrezselyemmel is megszórhatja, csak jót tesz neki.

Kuszkusz:

A kuszkuszt egy nagy tálba teszem ( nagyjából egy bögre kuszkusz/fő, ahogy én számoltam), ráöntöm az 1 ek. olvasztott vajat, és felöntöm a húsleves egy részével, ras el hanouttal, meg sóval fűszerezem - de ezen a téren a variációk száma végtelen - majd 5 percre magára hagyom. Utána megint öntök hozzá húslevest, és megint hagyom egy időre, hogy beszívja, ezt addig folytatom, amíg el nem fogy a húsleves, és a kuszkusz teljesen meg nem szívta magát. Támponttul annyi, hogy a végére nagyjából 1:1 arányban elegyítettem a kuszkuszt a húslevessel, de mindezt fokozatosan.

Megjegyzések

  1. itt tudsz tagine edényt venni. igaz, nem budapest, de közel van.

    http://fazekasbolt.hu/index.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi, már bele is szerettem az egyikbe!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…