Ugrás a fő tartalomra

Barátság-díj tálalva

Adéle Barátság-díjat küldött nekem - ami nagyon jól esett! Izgalmas pillanat ez, az első "hivatalos" kapcsolatfelvétel egy másik gasztrobloggerrel :-) Jó kis találmány ez a gasztroblog, összehozza az embereket. Hiszem, hogy egy kedvvel elkészített étel, együtt elfogyasztva, szilárd alapja lehet egy barátság kezdetének, és ez talán virtuálisan is működik. Mivel a blogtémában még zöld vagyok, mint a friss hagyma tavasszal, így - egy kivételével - azoknak küldöm tovább a díjat, akik a legkedvesebb ihletforrásaim lettek a receptvadászatokon:
És végül, de semmiképpen nem utolsó sorban - a mindörökké gombaimádat jegyében:
Ígérem, hogy most már főzni is fogok, csak mostanában egy kissé sok a dolgom, de mindent pótlok!

Megjegyzések

  1. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  2. nagyon köszönjük! meglepő és megtisztelő, köszönöm barátom :-))

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük, megtisztelő a barátságod, még ha sárkánytól való is...:))
    A Közösgomba - nomen est omen - abban különbözik a többi gasztro-blogtól, hogy bár az egyes bejegyzések egyéni akciók, alapvetően csapatmunka.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Sárkány, köszönöm, igazán kedves vagy.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Nagypapi! Ez a sárkány nem harap, csak ha kajáról van szó :-)
    Tudom, hogy csapatmunka, méghozzá remek. Nálunk is van gombász a családban, és ha még nincs is fent sok gombás recept, de azért rendszeresen szerepel az étlapunkon, és előtte általában teszek egy kört Nálatok, ihletet keresve...most épp vargányapudingon töröm a fejem, de még kiforratlan.

    VálaszTörlés
  6. Rengeteg gombás ételrecept olvasható a netgombász recepttárban is: http://www.netgombasz.hu

    VálaszTörlés
  7. szia kedves Sáfrány :), nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám és rákerültem erre az illusztris listára. LF

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…