Ugrás a fő tartalomra

Nem igazán rakott kelkáposzta

Szóval majdnem rakott kelkáposzta, csak beiktattam egy kis leveles tésztát is, de mindezt a címben frappánsan elmagyarázni, hát elég nehéz. A receptet a kényszer szülte, mivel ott kókadozott a hűtőben egy fél kelkáposzta, meg egy kis csirkemell filé, de semmi több, mivel épp vásárlás előtt voltunk. A kettő együtt nem sokra elég. Na már most, találtam viszont egy rúd leveles tésztát a fagyasztóban, és innentől kezdve nem volt megállás, már csak egy kis besamel kellett, amit bármikor össze lehet dobni, és már kész is az ebéd. F. kedvelte. Ráadásul a "csakfelugrunk5percre" program keretében errejáró A.-t és T.-t is sikerült elcsábítanom ebédre, ami remek volt, mert úgyis olyan ritkán találkozunk. Megjegyzem nekem is bejön ez a kaja, szóval a recept állandóra felvéve.
_______________________________
Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta,
1 csirkemell filé darálva,
1 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
3-4 ek vaj,
4-5 ek fehér liszt,
1/2 l. tej,
1 csomag leveles tészta,
1 kis pohár tejföl,
só,
őrölt kömény,
őrölt szerecsendió,
bors.
Először is egy kis olivaolajon lepirítom az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált húst, és egy kis vízzel felengedem, hogy párolódjon, közben sózom, borsozom, és kap még egy kis őrölt köményt is, majd hagyom, hogy elfője a levét szép lassan. Közben ugyancsak egy kis olivaolajon megfonnyasztom a csíkokra vágott kelkáposztát, meg apróra vágott fokhagymát. Amíg az előző kettő készül, addig elkészítem a besamelt is. A vajat egy lábasban felolvasztom, hozzáadok annyi lisztet, amennyit elbír, hagyom, hogy egy kis színe legyen, majd szép lassan, folyamatos kevergetés mellett felöntöm a tejjel, és hagyom besűrűsödni. Közben sózom, borsozom, és egy kis szerecsendiót is adok hozzá. Ha már elég sűrű, akkor kész is. A besamelt persze ennél bonyolultabban, és kifinomultabban is el lehet készíteni, de ez egy egyszerű étel, kár túlbonyolítani, szóval azt majd bevetem egy flancosabb ebédnél. Most lép színre a leveles tészta. Kiterítem a térsztalapot, és a teljes felületén elterítem a kelkáposztát, majd a darált húst. Utána fogom a leveles tésztát, és feltekerem a töltelékkel. Az egészet olyan 20-25 percre beteszem a sütőbe. A végén tejföllel tálalom.

Megjegyzések

  1. Ez nagyon jól hangzik! A neve lehetne : " Húsos káposzta leveles bundában, tejfeles ágyáson"
    Ezt tuti kipróbálom. Köszi
    Dragon

    VálaszTörlés
  2. Kedves sárkányrokon, jó étvégyat, tetszik az új név!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprik

Indiai hagymás-mazsolás rizs

Ezt a fajta rizst rendszerint az indiai ételekhez szoktam készíteni, és remekül egyesíti a sós és az édes ízeket. ________________________________ Hozzávalók: basmati rizs, mazsola, 2 fej hagyma, fél tk garam masala, 1 tk kurkuma, 1 rúd fahéj, só, olaj A hagymát apróra vágva lepirítom egy kevés olajon, majd egy időre félreteszem. A rizst egy serpenyőben csak úgy szárazon 2-3 percig pirítom, majd ezt követően adok csak hozzá egy kis olajat, így is pirítom egy percig, majd a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel - így nem fog ragadni - felöntöm, hozzáadom a fűszereket, és a mazsolát. Ne féljünk a mazsolától, minél több, annál jobb. Amikor puha a rizs hozzáadom a pirított hagymát, kiigazítom az ízeket, és már kész is.

Dalmát kaland - vajon pirított fokhagymás tintahal mángoldos krumplival

Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerről van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetően sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra főzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a főszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetőnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fűszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az időm jelentős részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max