Ugrás a fő tartalomra

Nem igazán rakott kelkáposzta

Szóval majdnem rakott kelkáposzta, csak beiktattam egy kis leveles tésztát is, de mindezt a címben frappánsan elmagyarázni, hát elég nehéz. A receptet a kényszer szülte, mivel ott kókadozott a hűtőben egy fél kelkáposzta, meg egy kis csirkemell filé, de semmi több, mivel épp vásárlás előtt voltunk. A kettő együtt nem sokra elég. Na már most, találtam viszont egy rúd leveles tésztát a fagyasztóban, és innentől kezdve nem volt megállás, már csak egy kis besamel kellett, amit bármikor össze lehet dobni, és már kész is az ebéd. F. kedvelte. Ráadásul a "csakfelugrunk5percre" program keretében errejáró A.-t és T.-t is sikerült elcsábítanom ebédre, ami remek volt, mert úgyis olyan ritkán találkozunk. Megjegyzem nekem is bejön ez a kaja, szóval a recept állandóra felvéve.
_______________________________
Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta,
1 csirkemell filé darálva,
1 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
3-4 ek vaj,
4-5 ek fehér liszt,
1/2 l. tej,
1 csomag leveles tészta,
1 kis pohár tejföl,
só,
őrölt kömény,
őrölt szerecsendió,
bors.
Először is egy kis olivaolajon lepirítom az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált húst, és egy kis vízzel felengedem, hogy párolódjon, közben sózom, borsozom, és kap még egy kis őrölt köményt is, majd hagyom, hogy elfője a levét szép lassan. Közben ugyancsak egy kis olivaolajon megfonnyasztom a csíkokra vágott kelkáposztát, meg apróra vágott fokhagymát. Amíg az előző kettő készül, addig elkészítem a besamelt is. A vajat egy lábasban felolvasztom, hozzáadok annyi lisztet, amennyit elbír, hagyom, hogy egy kis színe legyen, majd szép lassan, folyamatos kevergetés mellett felöntöm a tejjel, és hagyom besűrűsödni. Közben sózom, borsozom, és egy kis szerecsendiót is adok hozzá. Ha már elég sűrű, akkor kész is. A besamelt persze ennél bonyolultabban, és kifinomultabban is el lehet készíteni, de ez egy egyszerű étel, kár túlbonyolítani, szóval azt majd bevetem egy flancosabb ebédnél. Most lép színre a leveles tészta. Kiterítem a térsztalapot, és a teljes felületén elterítem a kelkáposztát, majd a darált húst. Utána fogom a leveles tésztát, és feltekerem a töltelékkel. Az egészet olyan 20-25 percre beteszem a sütőbe. A végén tejföllel tálalom.

Megjegyzések

  1. Ez nagyon jól hangzik! A neve lehetne : " Húsos káposzta leveles bundában, tejfeles ágyáson"
    Ezt tuti kipróbálom. Köszi
    Dragon

    VálaszTörlés
  2. Kedves sárkányrokon, jó étvégyat, tetszik az új név!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…