Ugrás a fő tartalomra

Rizskoch áfonyaszósszal

Az egyik kedvenc desszertem, de furcsa módon még sosem csinálam saját magam, hanem rendszerint anyukámnál, vagy F. anyukájánál szoktam ilyet enni, de most valamilyen oknál fogva kedvet kaptam az elkészítéséhez. Nem lett teljesen tökéletes, mert a mazsolát kifelejtettem belőle, de a receptbe már beleírtam, mert szerintem nélküle korántsem az igazi. Egyszerű és gyors. Sokat dobott az ízén a házi áfonyaszósz is, ami pompás párosítás. Gyerekkoromban szörppel is ettük, de szerintem így sokkal finomabb. Barackdzsemmel is classic páros.

_____________________________________________ Hozzávalók: 20-25 dkg. rizs 1 liter jó minőségű zsíros tej 15 dkg. cukor - nádcukrot használtam, ezért egy kissé barnásabb lett a színe, és ebből egy kicsit több kellett. 2-3 ek. főzőtejszín 5 dkg. vaj 3 tojás 1 citrom reszelt héja 1 csomag mazsola vízbe áztatva
A tejberizst a szokásos módon elkészítem, talán egy kicsivel több cukrot adok hozzá. Figyeljünk arra, hogy egyrészt a kész rizskoch kicsit kevésbé lesz édes, mint amilyennek az alapot érezzük, másrészt viszont a mazsola még édesít rajta. A mazsolát egyébként előtte vízbe - vagy keserűmandula likőrbe -áztatom. Szóval elkészítem a tejberizst a rizsből, a tejből, és amikor majdnem kész, akkor hozzáadom a főzőtejszínt is. Megy hozzá a vaj, és a tojássárgája is, valamint a külön kemény habbá felvert tojásfehérje, a citromhéj, végül a mazsola is. Az egészet vajjal kikent tepsibe öntöm, és nagyjából 25 perc alatt készre sütöm. Ezt abból látom, hogy egyrészt a teteje megpirul, másrészt elválik egy kissé a tepsi oldalától.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…