
Az egyik kedvenc desszertem, de furcsa módon még sosem csinálam saját magam, hanem rendszerint anyukámnál, vagy F. anyukájánál szoktam ilyet enni, de most valamilyen oknál fogva kedvet kaptam az elkészítéséhez. Nem lett teljesen tökéletes, mert a mazsolát kifelejtettem belőle, de a receptbe már beleírtam, mert szerintem nélküle korántsem az igazi. Egyszerű és gyors. Sokat dobott az ízén a házi áfonyaszósz is, ami pompás párosítás. Gyerekkoromban szörppel is ettük, de szerintem így sokkal finomabb. Barackdzsemmel is classic páros.
_____________________________________________ Hozzávalók: 20-25 dkg. rizs 1 liter jó minőségű zsíros tej 15 dkg. cukor - nádcukrot használtam, ezért egy kissé barnásabb lett a színe, és ebből egy kicsit több kellett. 2-3 ek. főzőtejszín 5 dkg. vaj 3 tojás 1 citrom reszelt héja 1 csomag mazsola vízbe áztatvaA tejberizst a szokásos módon elkészítem, talán egy kicsivel több cukrot adok hozzá. Figyeljünk arra, hogy egyrészt a kész rizskoch kicsit kevésbé lesz édes, mint amilyennek az alapot érezzük, másrészt viszont a mazsola még édesít rajta. A mazsolát egyébként előtte vízbe - vagy keserűmandula likőrbe -áztatom. Szóval elkészítem a tejberizst a rizsből, a tejből, és amikor majdnem kész, akkor hozzáadom a főzőtejszínt is. Megy hozzá a vaj, és a tojássárgája is, valamint a külön kemény habbá felvert tojásfehérje, a citromhéj, végül a mazsola is. Az egészet vajjal kikent tepsibe öntöm, és nagyjából 25 perc alatt készre sütöm. Ezt abból látom, hogy egyrészt a teteje megpirul, másrészt elválik egy kissé a tepsi oldalától.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése