Azért választottam a mai ebédre ezt a receptet, mert mostanában volt nálunk disznóvágás, és ez egy kitűnő példa arra, hogy egy tipikus, magyaros alapanyagból mást is csinálhatunk, mint a hagyományos sült oldalas. A recept eredete a homályba vész, annyira emlékszem, hogy valamilyen TV-műsorban láttam, de hogy melyik adón, meg ki??? Ráadásul már ez is évekkel ezelőtt volt, a recept viszont stabilan a repertoár részévé vált. Azért is szeretem, mert wokban lehet készíteni, ami az egyik kedvenc módszerem, annyira, hogy a mostani konyhánk tervezésénél már wok-égőt kértem a tűzhelyre. Persze nem azt a rakéta hajtóművet, amit mondjuk Kínában alkalmaznak a kifőzdékben, de azért elég tüzes. :-) Maga a hús kicsit ugyan időigényes, de mindenképpen megéri. A képen ugyan nem látszik, de rizzsel ettük, és a végén friss koriander levéllel is megszórtam volna a húst, ha kaptam volna, de ez most sajnos elmaradt.
_______________________________
Hozzávalók:
1/2 kg. oldalas,
3 közepes méretű vöröshagyma,
kb. 5 cm. reszelt gyömbér,
4-5 gerezd fokhagyma,
balzsamecet,
1 kisebb chili paprika
1/2 lime leve,
barna cukor
sötét szójaszósz,
só,
mogyoróolaj,
1 csokor friss koriander zöld (elhagyható).
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és a reszelt gyömbért egy kis forró mogyoróolajon - lehetőség szerint egy termetes wokban - az apróra vágott chilivel kicsit pirítgatjuk, majd mielőtt teljesen lepirulna, hozzáadjuk az oldalasokat, és azokat megszórva egy kis barnacukorral rákaramellizáljuk a húsra, ha ez kész, adunk hozzá balzsamecetet - 2-3 evőkanálnyit - valamint egy kis szójaszószt, és a szükséges sózzuk is, bár ez rendszerint a szójaszósz miatt már nem szükséges. Felöntjük annyi vízzel, hogy elfedje, és facsarunk bele némi lime levet. Addig pároljuk fedő alatt, amíg az oldalas omlós nem lesz. Hústól, és mennyiségtől függően ez meghaladhatja akár az egy-másfél órát is, ha szükséges közben pótoljuk alatta a vizet. Ha puha a hús, akkor hagyjuk, hogy szinte teljesen elfője a levét, és sűrű, sötét szószt kapjunk, és kész. Rizzsel, de akár banángombóccal is ehetjük. A végén szórjuk meg friss koriander levéllel.
Ez nagyon finom lehet, hétvégére felvettem a listára:)
VálaszTörlésJó étvágyat! :-)
VálaszTörlésNagyon finom!!!! Köszi:)
VálaszTörlés