Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi vásár, forralt bor és bögre mustra

Nem tudom más hogy van vele, de nekem a karácsonyi hangulat szerves része a forralt bor, és a karácsonyi vásárban való nézelődés. Tavaly mindkettőből kijutott bőven, mivel sikerült végre az adventi időszakban is eljutni Bécsbe, figyelemmel arra, hogy nagyon kíváncsi voltam a híres Rathaus Platzon megtekinthető vásárra. A hangulattal nem is volt baj - ezt összeszokott baráti társaságunk már eleve garantálta - de maga a vásár nagy csalódás volt. Azon túl, hogy a háttér, a Rathaus mint adventi kalendárium, valóban gyönyörű, de egyébként bóvli bóvli hátán. Semmiféle vásárfián nem akadt meg a szemem, pedig F. a megmondhatója, hogy ilyen szituációban ez szinte sosem fordult még elő velem. Nagyon sajnálom a dolgot, mert bár rendszeresen megforulok arrafelé, a bécsi karácsonyi vásárról mindig is valamiféle idealizált képet dédelgettem, amiről kiderült, hogy semmi köze a valósághoz. Azért sokáig nem lógattuk az orrunkat, a Kartner Strasse kávéházai, és süteményei mindig kellő vigaszt nyújtanak, különösen kedvencem a Gerstner Cukrászda. Annyit azonban meg kell hagyni, hogy a forralt bor kínálat illatra és ízre is kifogástalan volt, és azért egy apróságot mégis hoztunk magunkkal, nevezetesen a forralt boros bögréket.
Az előzményekre tekintettel azonban - valamint idő hiányában is - idén maradtunk a Vörömarty tér vonzáskörzetében, és ami a karácsonyi vásárt illeti, egy percig sem bántam meg. A kínálat sokkal színvonalasabb, össze sem lehet hasonlítani a bécsivel, és inkább az volt a probléma, hogy mit hagyjak ott, nem pedig az, hogy mit vigyek haza. A forralt bort viszont senkinek nem ajánlom. Nem állítom, hogy mindenhol ilyen, de több helyen is kipróbáltuk a téren, és leginkább cukrozott melegvízre emlékeztetett, abból is a rosszabbik fajtából, és bort valószínűleg csak annyit látott, mint az antialkoholista liga elnöke. Szóval borzalmas volt. De legalább a bögrék idén jól néznek ki.
Ami a forralt bort illeti, idén arra a következtetésre jutottam, hogy csakis otthon iszunk, saját készítésűt, az a biztos. Ezzel kapcsolatosan több variációt is ismerek, van aki arra esküszik, hogy csak vörösből, van aki szerint csak fehéből az igazi, és olyat is hallottam, hogy a vöröset és a fehéret keverni kell. Én bevallom a klasszikus jó minőségű vörösborból készültre esküszöm, egy rész víz, két rész bor arányban. Idén a forralt bor ihlette ajándék is készült, szerintem elég mutatós lett.
Hozzávalók:
sötét nádcukor
világos nádcukor
fahéj
szárított gyömbér
apró szárított chili paprika egészben
szegfűszeg
szegfűbors
aszalt gyümölcsök
Az üveg aljára jön a kétfajta cukor a képen látható módon, majd a tetejükre tetszés szerinti sorrendben a többi fűszer és az aszalt gyümölcsök. Talán a chili igényel némi magyarázatot, állítólag kitűnően kiegészíti a többi hagyományos fűszert, kipróbáltuk, és valóban így van, azóta a repertoár része.

Megjegyzések

  1. Szilveszterkor egy szuperjó helyen voltunk Mátészalkán, és a vendéglátóink ott is chilivel fűszerezett forralt borral szórakoztattak (igen sikeresen). A bögrére illeszkedő fémrácsra pedig rumban áztatott kockacukrok kerültek, amit fogyasztás előtt meggyújtottak. A látvány fantasztikus, az illatos borba belecsordogáló karamellizált rumos cukor pedig...

    VálaszTörlés
  2. Ezt ki kell próbálnunk! Különben azt hiszem most a forró alkoholos italok kitanulmányozására akarok ráállni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…