EPERDZSEM CHIA MAGGAL
A minap nagyobb kontingens eperhez jutottam, és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a mennyiséget frissen, belátható időn belül nem tudjuk elfogyasztani, ezért arra gondoltam, hogy legyen akkor eperdzsem. A problémát alapvetően az okozta, hogy cukrot és hasonlókat nem eszek, de akkor mégis mitől lesz ebből sűrű dzsem? A megoldást a chia mag jelenti, ettől szépen összeáll a dzsem, édesítésre egyebekben nem volt szükség, mivel egyrészt elég volt az eper természetes íze, másrészt nem szeretjük a túl édes dolgokat, de nyilván akinek ez kevés, az tehet bele mézet, vagy édesítőszert. Vagy akár csinálhat rendes eperdzsemet, és ez esetben az okfejtésem nem érdekes a számára. De vissza azokhoz, akik ki akarják próbálni az chia magos eperdzsemet. Itt most nem írok mennyiséget, mert teljesen találomra csináltam, immár több alkalommal, és működött. Szóval az ember fog egy nagy adag epret - nálam ez nagyjából 3 kg volt - és felteszi főni egy lábasban. Többlet folyadék nem kell hozzá. Amikor szétfőtt, akkor botmixerrel pépesítettem, majd hozzáadtam nagyjából 4-5 EK chia magot, és tovább főztem, amíg be nem sűrűsödött valamelyest, majd állni hagytam, mivel így tovább sűrűsödik. Egyetlen hátránya ennek a receptnek, hogy az így készített dzsem nem áll el hónapokig, csak néhány hétig, de annyira finom, hogy nálunk nem haladta meg az élettartama a néhány napot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése