Két megjegyzéssel kezdeném. Egyrészt mostanában kifejezetten húspárti, azon belül is vörös hús párti vagyok, szóval mit nekem sovány csirke, és a többiek. Ez elképzelhető, hogy mondjuk valamilyen ásványi anyag hiánnyal függ össze, de egy doki ismerősöm szerint pusztán népi hülyeség az a hiedelem, hogy ha valamit kívánunk, akkor abból hiányunk van, de mindegy is, a lényeg, hogy éljen a steak. Másrészt olyan régen írtam, hogy noha vannak ételfotóim, de néha már nem is emlékszem, hogy hogyan csináltam egy-egy ételt, hála a kisérletezgetésnek, de ez az étel kivétel. Na nem mintha a hússütéshez különösebb recept kell, itt inkább a szósz a lényeg, aminek eddig egy másik változatát készítettem, de mostantól az itt közzétett változat híve vagyok. Ami a szarvasgombát illeti, igazából szarvasgombás balzsamecet volt, remekül passzolt hozzá. (Harmadik megjegyzésem, hogy ennek a receptnek a felét még februárban megírtam, a másik felét meg most, ezért kissé télies, de sebaj, néhány hónap múlva talán lesz időm egy nyári receptre is...egyébként a szósz nyáron hallal valami királyi, szóval lehetne ez akár egy nyári recept is.)
_____________________________________________
HOZZÁVALÓK:
néhány bélszínszelet,
póréhagyma csíra,
sárgarépa julienre vágva,
uborka julienre vágva,
szarvasgombás balzsamecet,
olivaolaj,
2 tojás sárgája,
fehérbor ecet,
1 gyöngyhagyma,
csipetnyi tárkony,
rengeteg vaj, (na jó, 3-4ek olvasztott vaj)
só,
bors.
Na már most, ami a bélszín sütését illeti, azt elég nehéz leírni, az ember vagy érzi, vagy nem, mikor jó, annyi trükköt én még be szoktam vetni, hogy a legvégén rádobok egy kis vajat is a húsra, és pár másodpercig hagyom azzal együtt is sülni. Ami meg engem illet, csillagjegyemből adódóan ragadozó vagyok, szóval én alig átsütve szeretem, de ki-ki ízlése szerint. A lényeg, mint mondtam a szósz, amihez apróra vágott gyöngyhagymát, meg szárított tárkonyt 2ek fehérbor ecettel és nagyjából 1 dl. vízzel felteszek, és nagyjából a felére besűrítek. A kész redukciót leszűröm, hagyom kihűlni, majd alaposan kikeverem a tojássárgájával, a keveréket gőz fölött melegítem, gondosan kevergetve, amíg krémesen be nem sűrűsödik, ezt követően leveszem a gőzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadom az olvasztott vajat, simára keverem, sózom, borsozom. Tálaláskor a zöldségeket egymásra halmozom, és egy kis szarvasgombás balzsamecettel meglocsolom, esetleg mehet rá pár csepp olivaolaj is, meg egy kicsi só, bors.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése