
___________________________________________________
Hozzávalók: (6 tálkányi)
20-25 dkg. libamáj,
1 dl tejszín (lehetőleg 30%-os),
3 kisebb tojás sárgája
1 fej lilahagyma,
3-4 ek. (lehetőleg házi, darabos) áfonyadzsem,
1/2 ek. fehér kristálycukor,
balzsamecet,
olivaolaj,
só,
1 ek. borredukció.
Először elkészítem a lilahagymadzsemet. Ehhez a felharikázott lilahagymát kicsi olivaolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom az áfonyadzsemet, és nagyjából 1/2 ek balzsamecetet. Ehhez az ételhez szeretek fügés balzsamecetet használni, mert passzol hozzá, de ha nincs, csak sima, az sem baj. Amikor kellemesen összeértek az ízek, kicsit meg is sózom, kész. A tálkák aljára teszek belőle, majd a libamájat összeturmixolom a tejszínnel, a tojássárgákkal, valamint egy kis sóval. Ezt a keveréket öntöm rá a dzsemre, és mehet az előmelegített sütőbe 180 fokon, vízfürdőben 20 percre. Amikor kész, a zsebsárkánnyal cukrot karamllizálok a tetejére, amire ezt követően egy kis borrredukciót csöpögtetek, de ez utóbbiak el is hagyhatóak. Tálalás előtt hagyjuk néhány órát hűlni a hűtőben, és friss pirítóssal tálaljuk.
Portói redukció:
3 dl. portóit 1/2 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával és néhány szál friss kakukkfű ággal addig főzünk, amíg 1/5-re nem redukálódik. Kész.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése