Ugrás a fő tartalomra

Csirkemájas lepény Shaun Hill után

A múltkor pakoltam a könyvespolcon, és szó szerint az ölembe - de legalábbis a lábamra hullott - ez a recept. Sajnos a Szakácsok könyve című, nagyjából öt kilós alapmű formájában történt mindez, így egy kissé fájdalmas volt, de legalább ráeszméltem, milyen régen is vettem elő ezt a remek kis ihletforrást. Az alapreceptet az a - neve ellenére ír származású - Shaun Hill jegyzi, aki a híres Merchant House konyhafőnöke volt sokáig. Ha most valami nagyon bonyolultat, és roppant kifinomultat várunk, akkor nagyot tévedünk, ez egy, a maga egyszerűségében klassz kis recept, amin persze megint csak változtattam, és e helyen önző módon a saját változatot közlöm. Noha én is csikemájból csináltam, utólag azt tudom mondani, hogy legközelebb liba- vagy kacsamájból fogom kipróbálni, mert szerintem úgy pikánsabb, késztettem továbbá hozzá hagymadzsemet is egy kis naranccsal.
____________________________________
Hozzávalók:
A tésztához:
1 egész tojás,
150 gramm vaj,
250 gramm finom liszt,
1 ek. tej,
só.
A töltelékhez:
2 ek. mazsola,
2 ek. Noilly Prat vermouth,
150 gramm csirkemáj,
1 apróra vágott mogyoróhagyma,
1 gerezd apróra vágott fokhagyma,
1 tojás,
250 ml. tejszín
só,
néhány levél friss bazsalikom,
kevés őrölt szerecsendió.
A hagymadzsemhez:
2 fej lilahagyma karikára ,
1 ek. olivaolaj - a szokásos Iliada :-)
1 ek. balzsamecet
1 ek. barna nádcukor,
csipet só,
1 narancs a díszítéshez.
Legelőször is a mazsolákat a vermouthba áztatjuk, hogy legyen idejük megszívni magukat. A tésztához összekeverem a tojást, és a felolasztott vajat, majd hozzáadom a lisztet, és a sót. A legegyszerűbb kézzel összekeverni a hozzávalókat. Amikor összekevertük az alkatrészeket, hozzáadjuk a tejet, azzal is kicsit összegyúrjuk, majd folpackban pihentetjük egy órát. Ezt követően kinyújtjuk, kerek sütőformába tesszük, és 15 percre magára hagyjuk a hűtőben. A megtisztított, nyers májat az apróra vágott hagymával, fokhagymával összeturmixoljuk. Ezt követően hozzáadjuk a tojást, a bazsalikomot, a tejszínt és a fűszereket is, és megint összeturmixoljuk. A tésztát elővesszük a hűtőből, egy villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük, rászórjuk a vermouthból kivett mazsolákat, majd öntsük ráöntjük á a csirkemájas keveréket is, és már mehet is vissza a sütőbe 160 fokra, nagyjából 30 percre. A hagymadzsemhez a karikára vágott hagymát egy kis olivaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, és a cukrot, valamint a csipetnyi sót. Akkor jó, ha a hagyma kellemes, dzsemes állagot vesz fel. A lepényt hidegen tálaltam a hagymadzsemmel, és egy-egy karika naranccsal díszítve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…