
Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerről van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetően sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra főzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a főszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetőnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fűszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az időm jelentős részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max. 40 perces ételekre fókuszáltam. A menü pedig, a fotók sorrendjében az alábbi volt:
chilis tonhalfilé tejszínes spagettivel,
vajon sült fokhagymás tintahal mángoldos krumplival,
mángoldos-cukkinis spagetti,
gyömbéres scampival töltött won-ton,
rántott scampi
Ez utóbbit nem is nevezném receptnek, és némi türelem is kell hozzá, amig a nyavalyás kis mütyűröket bepanírozod a teljesen hagyományos módon, de utána az élvezet mindenért kárpótol...
Nézzük akkor a fokhagymás tintahal mángoldos krumplival receptet.
_______________________________________________
Hozzávalók:
(2 főre)
500 g tintahal megtisztítva, felkarikázva,
2-3 ek. vaj,
5-6 gerezd fokhagyma,
egy csomag petrezselyem,
1 fej vöröshagyma,
2 maréknyi mángold (ennél pontosabban egyszerűen nem tudom megadni),
3-4 nagyobb fej burgonya,
só,
bors,
olivaolaj.
A krumplit héjában megfőzöm. Közben egy kis olivaolajon az apró kockára vágott hagymát lepirítom, majd rádobom a szárától megfosztott mángoldot. A főtt krumplit kockákra vágom, és összeforgatom a mángolddal, valamint kicsit sózom is, a köret ezzel kész is. A vajat felolvasztom, majd hozzáadom a tintahalkarikákat, a fokhagymát, és a petrezselymet, majd puhulásig párolom, ez kb. 8-10 perc, túlzásba ne vigyük, nehogy rágós legyen. A végén sózom, borsozom, és már kész is.
Igazolhatom, hogy a Sáfránysárkány valóban a maximumot hozta ki a horvátok tengeréből és annak gyümölcseiből is. Mindegyik fogás nagyon-nagyon finom volt, remekül szervírozva.
VálaszTörlésA.
Akkor délre jöttök? Töki pompos lesz...
VálaszTörlés:-)