Ugrás a fő tartalomra

Dalmát kaland - vajon pirított fokhagymás tintahal mángoldos krumplival

Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerről van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetően sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra főzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a főszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetőnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fűszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az időm jelentős részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max. 40 perces ételekre fókuszáltam. A menü pedig, a fotók sorrendjében az alábbi volt:
chilis tonhalfilé tejszínes spagettivel,
vajon sült fokhagymás tintahal mángoldos krumplival,
mángoldos-cukkinis spagetti,
gyömbéres scampival töltött won-ton,
rántott scampi
Ez utóbbit nem is nevezném receptnek, és némi türelem is kell hozzá, amig a nyavalyás kis mütyűröket bepanírozod a teljesen hagyományos módon, de utána az élvezet mindenért kárpótol...

Nézzük akkor a fokhagymás tintahal mángoldos krumplival receptet.

_______________________________________________

Hozzávalók:

(2 főre)

500 g tintahal megtisztítva, felkarikázva,

2-3 ek. vaj,

5-6 gerezd fokhagyma,

egy csomag petrezselyem,

1 fej vöröshagyma,

2 maréknyi mángold (ennél pontosabban egyszerűen nem tudom megadni),

3-4 nagyobb fej burgonya,

só,

bors,

olivaolaj.

A krumplit héjában megfőzöm. Közben egy kis olivaolajon az apró kockára vágott hagymát lepirítom, majd rádobom a szárától megfosztott mángoldot. A főtt krumplit kockákra vágom, és összeforgatom a mángolddal, valamint kicsit sózom is, a köret ezzel kész is. A vajat felolvasztom, majd hozzáadom a tintahalkarikákat, a fokhagymát, és a petrezselymet, majd puhulásig párolom, ez kb. 8-10 perc, túlzásba ne vigyük, nehogy rágós legyen. A végén sózom, borsozom, és már kész is.

Megjegyzések

  1. Igazolhatom, hogy a Sáfránysárkány valóban a maximumot hozta ki a horvátok tengeréből és annak gyümölcseiből is. Mindegyik fogás nagyon-nagyon finom volt, remekül szervírozva.
    A.

    VálaszTörlés
  2. Akkor délre jöttök? Töki pompos lesz...
    :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprik

Indiai hagymás-mazsolás rizs

Ezt a fajta rizst rendszerint az indiai ételekhez szoktam készíteni, és remekül egyesíti a sós és az édes ízeket. ________________________________ Hozzávalók: basmati rizs, mazsola, 2 fej hagyma, fél tk garam masala, 1 tk kurkuma, 1 rúd fahéj, só, olaj A hagymát apróra vágva lepirítom egy kevés olajon, majd egy időre félreteszem. A rizst egy serpenyőben csak úgy szárazon 2-3 percig pirítom, majd ezt követően adok csak hozzá egy kis olajat, így is pirítom egy percig, majd a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel - így nem fog ragadni - felöntöm, hozzáadom a fűszereket, és a mazsolát. Ne féljünk a mazsolától, minél több, annál jobb. Amikor puha a rizs hozzáadom a pirított hagymát, kiigazítom az ízeket, és már kész is.