Még néhány hónapja vettem ezt az olasz óriás csigatésztát, tetszetős külseje miatt, de sokáig fogalmam sem volt róla, mit is kezdhetnék vele, csak annyi volt biztos, hogy tölteni fogom. Az isteni szikra vargánya formájában érkezett, utána a többi már adta magát. Még maradt belőle, úgyhogy reményeim szerint további ötletekkel szolgálhatok majd az elkészítését illetően, máris fogalmazódik bennem egy ötlet, amelyben jelentős szerepet játszik némi nemű medvehagyma, de ezt még csiszolnom kell. Ami az elkészítését illeti, a tésztát egy kicst előfőztem, de tényleg csak éppen hogy, és csak ezután töltöttem meg, majd a szósszal nyakon öntve a sütőben puhult véglegesre. Nem tudom ez a módszer mennyire autentikus, de mindenesetre működött.
________________________________________________________
Hozzávalók 2 főre:
(pontos mennyiségeket nem nagyon tudok írni, de azért igyekszem érzékeltetni a volument):
10-15 db. óriás csigatészta (onnan ismered meg, hogy pont úgy néz ki, mint egy éticsiga háza, és kb. akkora is - nem a garzon, hanem a nappalis típusból),
egy maréknyi vargánya,
2 dl. főzőtejszín,
1 dl. fehér bor,
1 ek mustár,
1 tojás sárgája,
1 fej hagyma,
1 ek vaj,
oliva olaj,
só,
bors,
metélőhagyma a díszítéshez.
Tehát amint már mondtam, először a tésztát előfőzzük lobogó forró vízben, max. 3 percig. Ezen idő alatt elkészítjük a tölteléket. A vargányát apró darabokra vágjuk (nekem fagyasztott volt otthon, ha csak szárítotthoz jutsz hozzá, akkor azt előtte áztasd be, és friss champignon gombához add hozzá), majd egy csipetnyi vajon megfuttatjuk, sózzuk, ha kész összeturmixoljuk, de aki nem krémesen akarja megtölteni a tésztát, az ezt a lépést ki is hagyhatja. Ha kész az előfőzés egy aprócska kanállal megtöltöm a tésztacsigákat. Jöhet a szósz elkészítése. Az apróra vágott hagymát oliva olajon megfuttatjuk, majd a borral felöntjük, jöhet hozzá a főzőtejszín és a mustár is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, a tojássárgáját csak majdnem a végén adjuk hozzá. A megtöltött tésztacsigákat tűzálló tálba tesszük, leöntjük a szósszal, alufóliát rakunk a tál tetejére, és mehet a sütőbe kb. 10 percre. Az alufólia azért kell, hogy jól tudjon párolódni a tészta, de a végén levehetjük, és ha akarunk szórhatunk a tetejére sajtot, amit utána a sütő rápirít. Én ezt kihagytam, helyette tálaláskor metélőhagymát szórtam rá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése