Ugrás a fő tartalomra

Vargányakrémmel töltött tészta carbonara szószban

Még néhány hónapja vettem ezt az olasz óriás csigatésztát, tetszetős külseje miatt, de sokáig fogalmam sem volt róla, mit is kezdhetnék vele, csak annyi volt biztos, hogy tölteni fogom. Az isteni szikra vargánya formájában érkezett, utána a többi már adta magát. Még maradt belőle, úgyhogy reményeim szerint további ötletekkel szolgálhatok majd az elkészítését illetően, máris fogalmazódik bennem egy ötlet, amelyben jelentős szerepet játszik némi nemű medvehagyma, de ezt még csiszolnom kell. Ami az elkészítését illeti, a tésztát egy kicst előfőztem, de tényleg csak éppen hogy, és csak ezután töltöttem meg, majd a szósszal nyakon öntve a sütőben puhult véglegesre. Nem tudom ez a módszer mennyire autentikus, de mindenesetre működött.
________________________________________________________
Hozzávalók 2 főre:
(pontos mennyiségeket nem nagyon tudok írni, de azért igyekszem érzékeltetni a volument):
10-15 db. óriás csigatészta (onnan ismered meg, hogy pont úgy néz ki, mint egy éticsiga háza, és kb. akkora is - nem a garzon, hanem a nappalis típusból),
egy maréknyi vargánya,
2 dl. főzőtejszín,
1 dl. fehér bor,
1 ek mustár,
1 tojás sárgája,
1 fej hagyma,
1 ek vaj,
oliva olaj,
só,
bors,
metélőhagyma a díszítéshez.
Tehát amint már mondtam, először a tésztát előfőzzük lobogó forró vízben, max. 3 percig. Ezen idő alatt elkészítjük a tölteléket. A vargányát apró darabokra vágjuk (nekem fagyasztott volt otthon, ha csak szárítotthoz jutsz hozzá, akkor azt előtte áztasd be, és friss champignon gombához add hozzá), majd egy csipetnyi vajon megfuttatjuk, sózzuk, ha kész összeturmixoljuk, de aki nem krémesen akarja megtölteni a tésztát, az ezt a lépést ki is hagyhatja. Ha kész az előfőzés egy aprócska kanállal megtöltöm a tésztacsigákat. Jöhet a szósz elkészítése. Az apróra vágott hagymát oliva olajon megfuttatjuk, majd a borral felöntjük, jöhet hozzá a főzőtejszín és a mustár is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, a tojássárgáját csak majdnem a végén adjuk hozzá. A megtöltött tésztacsigákat tűzálló tálba tesszük, leöntjük a szósszal, alufóliát rakunk a tál tetejére, és mehet a sütőbe kb. 10 percre. Az alufólia azért kell, hogy jól tudjon párolódni a tészta, de a végén levehetjük, és ha akarunk szórhatunk a tetejére sajtot, amit utána a sütő rápirít. Én ezt kihagytam, helyette tálaláskor metélőhagymát szórtam rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…