Ugrás a fő tartalomra

Epres, csokoládés és citromos bigne-profiterol fúziós recept és crema pasticcera

Na már most, a képen látható finomságok Lilla keze munkáját dícsérik, és tulajdonképpen egy olasz fúziós recept háromféle töltelékkel, hogy senki se maradjon éhen. Fúziós, mivel a profiterolt gyakran összekeverik a bigne nevű hasonló olasz süteménnyel. A bigne esetében a kis képviselőfánk tésztából készült gombócok a hagyományos olasz cukrászkrémmel, a crema pasticcera-val vannak megtöltve, és porcukorral megszórva. Ezzel szemben a profiterol sűrű keményre vert tejszínhabbal van töltve, és csokiszósszal leöntve. Jelen esetben a profiterol és a bigne vadházasságáról lesz szó, amikor is a töltelék különböző ízesítésű crema pasticcera volt.
______________________________________
Hozzávalók:
Tészta:
1 dl. víz,
20 kg. liszt,
20 dkg. vaj,
6 tojás.
A vizet felforraljuk és beledobjuk a vajat. Amikor a vaj megolvadt, akkor beleszitáljuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal kikeverjük. Nem kell megijedni, pillanatok alatt sűrű massza lesz belőle. Pár percig még főzni kell, vigyázva, nehogy leégjen. Amikor kész, levesszük a tűzről, és geynként kikeverve beleütjük a tojásokat, egységes massza lesz belőle. Sütőlappal kibélelt tepsibe kis golyókat pakolunk belőle egy kanállal, egymástól legalább 5 cm.-re, mivel sütés közben nagyon meg fognak nőni. 180 fokon nagyjából fél óráig sütjük.
Crema pasticcera:
1 l. tej,
30 dkg. cukor,
8 tojás,
15 dkg. liszt,
vaníliarúd,
citromhéj.
A tejet a vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk. A tojást a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a lisztet. Amikor a tej felforr, a cukros tojást hozzáadagoljuk, és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett felfőzzük a krémet. Ha kihűlt, nagyon sok mindenre fel lehet használni, ez a legtöbb olasz sütemény alapja.
A csokoládés profiterol változat:
1 adag crema pasticcera,
kész tésztagolyók,
2 tojás sárgája,
2 ek. cukor, 2 ek. keményítő,
1 pohár forró tej,
2 tábla étcsokoládé
A forró crema pasticcera-hoz 1 tábla, gőz felett megolvasztott étcsokoládét keverünk, és a kész fánkocskákat ezzel töltjük meg egy hegyes végű habzsák segítségével. A töltött golyócskákat csokiöntettel öntjük nyakon, amihez 2 tojás sárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverjük, és egy pohár forró tejhez öntjük. Lassú tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük majd egy tábla csokoládét felolvasztunk benne, és már kész is.
A citromos profiterolhoz:
1 adag crema pasticcera,
kész tésztagolyók,
3 citrom leve,
2 citrom reszelt héja,
8 ek. kristálycukor,
3 dl. habtejszín.
A még fottó crema pasticcera-ba belekeverjük egy citrom levét és a fánkokat ezzel töltjük meg. A citromos öntethez két citrom levéből, és egy citrom reszelt héjából 8 ek. cukorral cukorszirupot főzünk, nagyjából 15 perc alatt, majd mindezt 3 dl. felvert tejszínbe keverjük. Citromszeletekkel és mentalevéllel tálaljuk.
Epres mascarponés profiterol:
1 adag crema pasticcera,
kész tésztagolyók,
125 g. mascarpone,
8-10 nagyobb eper,
2 tojás sárgája,
2 ek. cukor,
2 ek. keményítő,
1 pohár forró tej.
A crema pasticcera-hoz 4-5 db. összeturmixolt epret keverünk, és hozzáadjuk a mascarponét is, ezzel töltjük be a tésztagolyókat. Az epres öntethez a két tojás sárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverjük, és a tejjel összeforraljuk. Amikor kihűlt, a maradék epret összeturmixoljuk, és belekeverjük. Friss eperrel tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…