Ugrás a fő tartalomra

Spenótós-fetás pita tzatzikivel

Már megint a jó öreg görög konyha. Ami a pitát illeti, az egy kis képzavar, mivel konkrétan rétestésztáról van szó, de ez soha senkit nem zavart. A tzatzikiról pedig annyit, hogy én eddig mindig úgy ettem, hogy kapor is volt benne, de úgy tudom annyi tzatziki recept, ahány görög vidék. Mindenesetre én sosem hagynám ki belőle, mert ad hozzá egy kis pikáns aromát. Érdemes a joghurtból és a feta sajtból igazi görögöt beszerezni, mert az ízük utolérhetetlen.
___________________________________
Hozzávalók:
spenótos fetás pita:
1 adag rétestészta,
3-4 maréknyi friss spenótlevél (fogalmam sincs, az hány deka lehet),
5-6 gerezd fokhagyma,
görög feta sajt,
2 ek. görög joghurt (török boltban is kapható, a sárga tetejű a jó)
csipetnyi őrölt szerecsendió,
só,
2 ek olivaolaj,
olaj a sütéshez.
A spenótót egy kis olivaolajon megfonnyasztom az apróra vágott fokhagyma gerezdekkel, és egy kicsit sózom. Közben a feta sajtot összetöröm, és a joghurttal kikeverem, végül egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Széthajtom a réteslapot - egyszerre csak egy réteget - és 8-10 cm. széles csíkokra vágom. Egy lapból nekem 4 csík szokott kijönni. A csík aljára egy diónyi fetás krémet, és ugyanennyi spenótot teszek, majd a csíkot háromszög alakban feltekerem, hogy a képen látható formájúak legyenek. Amikor az összes pita kész, akkor bő, forró olajban aranybarnára sütöm őket. Nagyon gyorsan kész lesznek, úgyhogy folymatosan figyelni kell rájuk.
Tzatziki:
1 nagyobb kígyó uborka,
2 dl. görög joghurt,
1 csomag kapor,
csipetnyi oregano,
szárított menta,
5-6 gerezd fokhagyma gerezd összetörve,
só.
Az uborkát 1-2 cm. nagy kockákra vágom. A joghurtot az apróra vágot kaporral, a fűszerekkel és a sóval kikeverem, majd az uborkára öntöm. Azonnal fogyasztható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…