
Már megint a jó öreg görög konyha. Ami a pitát illeti, az egy kis képzavar, mivel konkrétan rétestésztáról van szó, de ez soha senkit nem zavart. A tzatzikiról pedig annyit, hogy én eddig mindig úgy ettem, hogy kapor is volt benne, de úgy tudom annyi tzatziki recept, ahány görög vidék. Mindenesetre én sosem hagynám ki belőle, mert ad hozzá egy kis pikáns aromát. Érdemes a joghurtból és a feta sajtból igazi görögöt beszerezni, mert az ízük utolérhetetlen.
___________________________________
Hozzávalók:
spenótos fetás pita:
1 adag rétestészta,
3-4 maréknyi friss spenótlevél (fogalmam sincs, az hány deka lehet),
5-6 gerezd fokhagyma,
görög feta sajt,
2 ek. görög joghurt (török boltban is kapható, a sárga tetejű a jó)
csipetnyi őrölt szerecsendió,
só,
2 ek olivaolaj,
olaj a sütéshez.
A spenótót egy kis olivaolajon megfonnyasztom az apróra vágott fokhagyma gerezdekkel, és egy kicsit sózom. Közben a feta sajtot összetöröm, és a joghurttal kikeverem, végül egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Széthajtom a réteslapot - egyszerre csak egy réteget - és 8-10 cm. széles csíkokra vágom. Egy lapból nekem 4 csík szokott kijönni. A csík aljára egy diónyi fetás krémet, és ugyanennyi spenótot teszek, majd a csíkot háromszög alakban feltekerem, hogy a képen látható formájúak legyenek. Amikor az összes pita kész, akkor bő, forró olajban aranybarnára sütöm őket. Nagyon gyorsan kész lesznek, úgyhogy folymatosan figyelni kell rájuk.
Tzatziki:
1 nagyobb kígyó uborka,
2 dl. görög joghurt,
1 csomag kapor,
csipetnyi oregano,
szárított menta,
5-6 gerezd fokhagyma gerezd összetörve,
só.
Az uborkát 1-2 cm. nagy kockákra vágom. A joghurtot az apróra vágot kaporral, a fűszerekkel és a sóval kikeverem, majd az uborkára öntöm. Azonnal fogyasztható.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése