
_______________________________________
Hozzávalók:
szűzpecsenye,
1,5-2 dl. fehér bor,
2-3 sárgarépa,
1 fehérrépa,
8-10 gerezd fokhagyma,
1 db. szép alma,
5-6 db. szárított vargánya (elhagyható),
1 dl. tejföl,
húsosabb (bacon) szalonna a hús burkolásához,
mustár,
só,
bors.
Célszerű a húst egy napra bepácolni a borba, úgy még finomabb, omlósabb lesz a húsa, de ha nem vadhúsól van szó - mint jelen esetben - nem nagy probléma, ha ez elmarad. Legelőször a húst készítjük elő, ennek keretében nagyjából 1-2 cm. távolságra beirdaljuk. Akkora bevágást készítsünk, hogy egy nagyon vékony cikk alma nagyjából beleférjen. Ezek után a mustárt egy kis sóval, borssal kikeverem, és jól a húsba maszírozom, beleértve a irdalt részeket is. Ezek után a héjas almát vékony cikkekre vágom. A hús vágataiba először egy gerezd fokhagymát teszek, majd beletuszkolok egy szelet almát is. Sülés közben az alma és a fokhagyma átveszi majd a hús aromáit, és nagyon finom lesz. Ezt követően a húst beburkolom a vékony szelet szalonnákkal, majd egy nagyobb kerámia tálba teszem. Mellé helyezem a megtisztított, hosszában kettévágott sárgarépát, fehérrépát, valamint a vargányákat, és az egészet felöntöm nagyjából 2 dl. borral, és ha ez kevés, akkor még egy kis vizet is adok hozzá úgy, hogy a hús feléig, harmadáig érjen, majd alufóliával letakarom a tálat, és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon sütöm alufólia alatt addig, amíg a hús puha nem lesz - ez mennyiségtől függően 1-1,5 óráig is eltarhat - ezt követően leveszem a fóliát, és addig hagyom még a sütőben, amíg a hús teteje meg nem pirul. Ha kész, kiveszem mellőle a sárgarépát, fehérrépát, és a vargányadarabokat, majd az egészet a tejföllel, 1/4 dl fehér borral, valamint sóval, és egy csipet borssal, továbbá 1 tk. mustárral összeturmixolom, és ezt adom hozzá mártásként. Jelen esetben tepsis burgonyával tálaltam.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése