Ugrás a fő tartalomra

Yakisoba -avagy japán káposztás,csirkés pirított tészta

A felkelő nap országának konyhaművészete rendkívül kifinomult, de tévedés lenne azt hinni, hogy otthon nagyon nehéz ezeket az ételeket elkészíteni. Mi azért szeretjük a japán konyhát, mert nagyon egészséges, és a legtöbb étel meglehetősen gyorsan elkészíthető. A japán konyhában elsődleges az ételek minősége, illetve a tálalás esztétikuma. Nem különböztetnek meg napszak szerinti ételeket, hanem azokat az elkészítés módja alapján sorolják be. A különféle tészták előkelő helyet foglalnak el a japán konyhában, maga a soba tészta nem más, mint egyfajta hajdina tészta, nyáron hidegen, télen pedig melegen szokták fogyasztani rengeteg formában, de ha nincs otthon soba tészta, kisegítő jelleggel spagetti is alkalmazható. Így jártam én is, mivel úgy emlékeztem van még itthon egy kis zöld teás soba, de nem. Szóval ez egy sobátlan yakisoba, de azért így sem maradt meg. Forró japán Choya bort ittunk hozzá, ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, itthon is beszerzehető az Ázsia boltokban, vagy a Culinarisban. A japán ume gyümölcsből - ami átmenet a sárgabarack és a szilva között -készült bor hidegen se kutya, de melegen olyan, mint a forró selyem. A recept forrása Carmen Domingo Japán konyhája volt. Ha pedig autentikus japán konyhára vágyunk, ám a kisujjunkat sem kívánjuk megmozdítani főzésileg, akkor csakis a Fuji Éttermet tudom javasolni, állítólag még a japán nagykövet is idejár, ha hazai ízekre vágyik. És akit még érdekel a dolog, annak itt egy kis yakisoba nagyban, valamint van akiket egészen sajátos módon ihletett meg a yakisoba, nem hagyhatom ki, hogy ezt ne linkeljem be.
___________________________
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg. soba tészta - Ázisa Boltban kapható,
1 szép szál sárgarépa csíkokra vágva,
1/4 fej káposzta,
15 dkg. csirke, vagy pulykamell filé vékony csíkokra vágva,
mogyoróolaj - vagy ennek hiányában sima olaj,
sötét szójaszósz,
tonkatsu szósz - ugyancsak Ázsia Boltban kapható, kicsit olyan az íze, mintha a szójaszószt egy kis almalével házasítottuk volna,
só,
bors,
néhány szál metélőhagyma (snidling) a díszítéshez - elhagyható.
A wokban felforrósítunk 2 ek. olajat, majd rádobjuk a minél vékonyabb csíkokra vágott káposztát és a sárgarépát, és egy kis szójaszószt csepegtetünk rá. A szójaszósszal azért vigyázzunk, ha túl sokat használunk belőle, akkor telejsen elnyomja a többi ízt. Közben megfőzzük az utasítás szerint a soba tésztát. (Vagy esetünkben ugyebár a spagettit.) Amikor a káposzta és a répa kissé megduhult, akkor hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, valamint a 3-4 ek. tonkatsu szószt. Amikor a hús is lepirult, akkor kész is vagyunk, hozzáadjuk a tésztát, kicsit összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és az egészet megszórjuk egy kis metélőhagymával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…