
Az a helyzet, hogy az édes sütőtököt nem szeretem. Ez okoz némi problémát az általam alkalmazott sütőtök receptek kapcsán, révén az említett tökféle eredendően édes. A dilemma azonban megoldódni látszott, amikor találtam egy vargányás sütőtök receptet, amit kissé átvariálva kipróbáltam, és működik! Eredetileg arra gondoltam, hogy az előzőleg kockára vágott, és megsütött tököt hozzáadom vargányához, egy kis vajon lepirítom, és megvan a feltét, de ez annyiban módosult, hogy két kavarás után már vargányás sütőtökkrémről beszélhettünk, de ez mit sem vont le az értékéből. A tanúság az, hogy ha darabosabbra akarom, akkor a tök csak a legvégén jöhet a feltétbe. Arról most ne ejtsünk szót, hogy a sütőtök nyersen történő hámozása micsoda heroikus küzdelmet eredményezett, végül is a lényeg, hogy megoldottam.
_________________________________________
Hozzávalók:
1/4 közepes méretű sütőtök
1/2 kg. vargánya
3-4 ek. tejszín
1 ek. reszelt parmezám
vaj
1 tk. mustár
1 bögrényi polenta (kukoricadara)
sajt
só
bors
A sütötököt meghámozom - már amennyiben esetében hámozásról beszélhetünk, és nem közelharcról - majd felkockázom, és mehet a sütőbe. Közben diónyi vajat olvasztok, majd megfuttatom rajta a polentát, majd egy kis vízzel felöntöm, sózom. Amikor puha, és kész, a végén még hozzákeverem a parmezánt. Egy tortaformát kikenek vajjal, majd kukoricaliszttel. Ebbe a formába töltöm a kész polentát, és egy kicsit hagyom hűlni. Egy kis vajon lepirítom a vargányát, hozzáadom sütőtököt, a tejszínt, a mustárt, sózom, borsozom, és egy kicsit tovább főzöm, de csak amíg az ízek összeállnak. Amikor kész, ráöntöm a polentára, és a tetejére reszelt sajtot teszek. A sütőben kb. 20-30 percet tölt, és már tálalható is.
Az eredeti receptet itt találtam.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése