Ugrás a fő tartalomra

Sütőtökös pite vargányával

Az a helyzet, hogy az édes sütőtököt nem szeretem. Ez okoz némi problémát az általam alkalmazott sütőtök receptek kapcsán, révén az említett tökféle eredendően édes. A dilemma azonban megoldódni látszott, amikor találtam egy vargányás sütőtök receptet, amit kissé átvariálva kipróbáltam, és működik! Eredetileg arra gondoltam, hogy az előzőleg kockára vágott, és megsütött tököt hozzáadom vargányához, egy kis vajon lepirítom, és megvan a feltét, de ez annyiban módosult, hogy két kavarás után már vargányás sütőtökkrémről beszélhettünk, de ez mit sem vont le az értékéből. A tanúság az, hogy ha darabosabbra akarom, akkor a tök csak a legvégén jöhet a feltétbe. Arról most ne ejtsünk szót, hogy a sütőtök nyersen történő hámozása micsoda heroikus küzdelmet eredményezett, végül is a lényeg, hogy megoldottam.
_________________________________________
Hozzávalók:
1/4 közepes méretű sütőtök
1/2 kg. vargánya
3-4 ek. tejszín
1 ek. reszelt parmezám
vaj
1 tk. mustár
1 bögrényi polenta (kukoricadara)
sajt
bors
A sütötököt meghámozom - már amennyiben esetében hámozásról beszélhetünk, és nem közelharcról - majd felkockázom, és mehet a sütőbe. Közben diónyi vajat olvasztok, majd megfuttatom rajta a polentát, majd egy kis vízzel felöntöm, sózom. Amikor puha, és kész, a végén még hozzákeverem a parmezánt. Egy tortaformát kikenek vajjal, majd kukoricaliszttel. Ebbe a formába töltöm a kész polentát, és egy kicsit hagyom hűlni. Egy kis vajon lepirítom a vargányát, hozzáadom sütőtököt, a tejszínt, a mustárt, sózom, borsozom, és egy kicsit tovább főzöm, de csak amíg az ízek összeállnak. Amikor kész, ráöntöm a polentára, és a tetejére reszelt sajtot teszek. A sütőben kb. 20-30 percet tölt, és már tálalható is.
Az eredeti receptet itt találtam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…