Ugrás a fő tartalomra

Joghurtos padlizsánsaláta - egy kis csempészett nyár

Tudom, hogy messze még a tavasz, főleg a nyár, de az a helyzet, hogy reménytelenül kívánom a nyár ízeit, azon belül is a görög konyhát, így hát nekiláttam egy kis padlizsánsalátának. Lehet persze, hogy ebben Brasil is hibás, aki eszembe jutatta a padlizsános ételeket, méltatlankodva hiányolva a kedvenc padlizsántekercsét a repertoárból, de ami késik, az nem múlik, ugyebár. :-) Ez egyébként a világ egyik legegyszerűbb salátája, egyetlen titka van, a jó minőségű joghurt. Általában a görög, vagy török ételekhez a sárga dobozos, zsírosabb fajta török joghurtot szoktam használni. Könnyebb lenne, ha megjegyeztem volna a nevét - valami üzgürmüzgür -így viszont, figyelemmel arra, hogy már kidobtam a dobozt, csak annyit mondhatok el, hogy szinte bármelyik török boltban kapható, fél literes kiszerelésben. A méret senkit ne riasszon el, csodásan finom, és rendkívül gyorsan fogy. Ha mégis maradna, akkor egy kis forró mézzel, és pirított dióval desszertnek sem utolsó. Ízre sokkal lágyabb, állagra pedig jóval sűrűbb, krémesebb, mint a magyar joghurt. Persze ha nem találunk ilyesmit, akkor valamilyen finomabb magyar joghurt is megteszi, esetleg egy kis tejföl hozzáadásával.
__________________________________
Hozzávalók:
1 szép padlizsán,
1 dl. krémes joghurt/padlizsán,
csipetnyi római kömény
4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy préselve,
csipetnyi bors,
oliva olaj (az Iliada a legjobb),
néhány csepp citromlé,
só.
A padlizsánt alapos mosás után héjastól nagyjából 2x2 cm.-es kockákra vágjuk, majd a kockákat olivaolajon kisütjük úgy, hogy szépen karamellizálódjanak. Ez persze azt jelenti, hogy a padlizsán jó sok olajat fel fog venni, szóval nem egy diétás salátáról van szó. Ha mégis csökkentetni akarjuk az olaj mennyiségét, akkor a padlizsánkockákat kissé locsoljuk meg olivaolajjal, és tegyük be a sütőbe, amíg meg nem sül. Így sem rossz, de olajban az igazi, mondjuk azt viszont issza, mint a gödény. A joghurtot keverjük ki a fokhagymával, sóval, borssal, római köménnyel, valamint néhány csepp citrommal, és adjuk a már kihűlt padlizsán kockákhoz, és már kész is. Önmagában is, vagy akár húsokhoz köretként is fogyasztható.

Megjegyzések

  1. Csodaszép ez a fotó, minden elismerésem...
    A saláta pedig biztosan kitűnő a leírás alapján, biztosan kipróbálom, köszi!

    VálaszTörlés
  2. A fotó egyszerűen csodálatos, minden elismerésem...
    A saláta pedig a leírás alapján biztosan kitűnő, ki is próbálom. Köszi.

    VálaszTörlés
  3. A fotó egyszerűen csodálatos, minden elismerésem...
    A saláta pedig a leírás alapján biztosan kitűnő, ki is próbálom. Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Uhh,ez már haladás... Ilyet szerintem még nem is ettem:) Feladat adva van kedves Sárkány:)

    VálaszTörlés
  5. Ok., a jövő héten csinálok, jössz?

    VálaszTörlés
  6. Remélem ízleni fog, jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  7. Nekem is nagy kedvencem a joghurtos padlizsán és nagyon szép fotó!
    Látom, hogy Te is az Iliada olívaolajat szereted. Én eddig a Spar-ban vettem, de mostanában eltűnt a polcokról és sehol se látok. Nem tudod véletlen, hogy hol lehet kapni? Vagy esetleg valami egész hasonlót?

    VálaszTörlés
  8. Végre még egy megszállott, állítólag az Iliaa alegjobb, és az Auhanban én még mindig találtam, sőt olivabogyót is olyat szoktam venni. Szóval ne mondj le róla :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …