Tudom, hogy messze még a tavasz, főleg a nyár, de az a helyzet, hogy reménytelenül kívánom a nyár ízeit, azon belül is a görög konyhát, így hát nekiláttam egy kis padlizsánsalátának. Lehet persze, hogy ebben Brasil is hibás, aki eszembe jutatta a padlizsános ételeket, méltatlankodva hiányolva a kedvenc padlizsántekercsét a repertoárból, de ami késik, az nem múlik, ugyebár. :-) Ez egyébként a világ egyik legegyszerűbb salátája, egyetlen titka van, a jó minőségű joghurt. Általában a görög, vagy török ételekhez a sárga dobozos, zsírosabb fajta török joghurtot szoktam használni. Könnyebb lenne, ha megjegyeztem volna a nevét - valami üzgürmüzgür -így viszont, figyelemmel arra, hogy már kidobtam a dobozt, csak annyit mondhatok el, hogy szinte bármelyik török boltban kapható, fél literes kiszerelésben. A méret senkit ne riasszon el, csodásan finom, és rendkívül gyorsan fogy. Ha mégis maradna, akkor egy kis forró mézzel, és pirított dióval desszertnek sem utolsó. Ízre sokkal lágyabb, állagra pedig jóval sűrűbb, krémesebb, mint a magyar joghurt. Persze ha nem találunk ilyesmit, akkor valamilyen finomabb magyar joghurt is megteszi, esetleg egy kis tejföl hozzáadásával.
__________________________________
Hozzávalók:
1 szép padlizsán,
1 dl. krémes joghurt/padlizsán,
csipetnyi római kömény
4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy préselve,
csipetnyi bors,
oliva olaj (az Iliada a legjobb),
néhány csepp citromlé,
só.
A padlizsánt alapos mosás után héjastól nagyjából 2x2 cm.-es kockákra vágjuk, majd a kockákat olivaolajon kisütjük úgy, hogy szépen karamellizálódjanak. Ez persze azt jelenti, hogy a padlizsán jó sok olajat fel fog venni, szóval nem egy diétás salátáról van szó. Ha mégis csökkentetni akarjuk az olaj mennyiségét, akkor a padlizsánkockákat kissé locsoljuk meg olivaolajjal, és tegyük be a sütőbe, amíg meg nem sül. Így sem rossz, de olajban az igazi, mondjuk azt viszont issza, mint a gödény. A joghurtot keverjük ki a fokhagymával, sóval, borssal, római köménnyel, valamint néhány csepp citrommal, és adjuk a már kihűlt padlizsán kockákhoz, és már kész is. Önmagában is, vagy akár húsokhoz köretként is fogyasztható.
Csodaszép ez a fotó, minden elismerésem...
VálaszTörlésA saláta pedig biztosan kitűnő a leírás alapján, biztosan kipróbálom, köszi!
A fotó egyszerűen csodálatos, minden elismerésem...
VálaszTörlésA saláta pedig a leírás alapján biztosan kitűnő, ki is próbálom. Köszi.
A fotó egyszerűen csodálatos, minden elismerésem...
VálaszTörlésA saláta pedig a leírás alapján biztosan kitűnő, ki is próbálom. Köszi.
Ez kedves, jó étvágyat!
VálaszTörlésUhh,ez már haladás... Ilyet szerintem még nem is ettem:) Feladat adva van kedves Sárkány:)
VálaszTörlésOk., a jövő héten csinálok, jössz?
VálaszTörlésKöszönöm a jó receptet!
VálaszTörlésRemélem ízleni fog, jó étvágyat!
VálaszTörlésNekem is nagy kedvencem a joghurtos padlizsán és nagyon szép fotó!
VálaszTörlésLátom, hogy Te is az Iliada olívaolajat szereted. Én eddig a Spar-ban vettem, de mostanában eltűnt a polcokról és sehol se látok. Nem tudod véletlen, hogy hol lehet kapni? Vagy esetleg valami egész hasonlót?
Végre még egy megszállott, állítólag az Iliaa alegjobb, és az Auhanban én még mindig találtam, sőt olivabogyót is olyat szoktam venni. Szóval ne mondj le róla :-)
VálaszTörlés