Ugrás a fő tartalomra

Gombás tokány paradicsommal

Révén a család egyik ága vas megyei - "vazsmegyei" - kötelességemnek tartottam felderíteni a tájjellegű ételeket. Ebben nagy segítségemre volt a Vasi, zalai parasztételek című mű, az alapreceptet innen vettem, de a szánk ízéhez igazítottam, és az alábbiakban ezt a változatot közlöm. A hagyományos tokány vasi változata ez a gombás paradicsomos étel. Maga a tokány eredetileg erdélyi étel volt, jellemzője a hosszúkásra vágott hús, amelyet pirítás helyett a saját levében pároltak, és az eredeti változatba nem került vöröshgyma, a pirospaprikát pedig jellemzően bors helyettesítette. Ma már számos ettől eltérő változat létezik, mint például ez a recept is.
____________________________________
Hozzávalók:
60 dkg. sertéslapocka
3-4 ek. olivaolaj - az eredeti változat szerint sertészsír
bors
majoranna
piros paprika
1 dl. tejföl
1 dl. fehérbor
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem zöld
kicsi liszt
1 közepes vöröshagyma
1/2 kg. champignon gomba
fél maréknyi szárított vargánya
A kockára vágott vöröshagymát egy kis olivaolajon lepirítom, ezt követően rádobom az eredetileg csíkokra vágni rendelt, de most speciel felkockázott húst, és hagyom, hogy egy kis színt kapjon, majd szórók rá egy kis lisztet, és felengedem a borral, valamint egy kis vízzel. Beleteszem a gombákat - a jól megmosott szárítottat is - hozzáadom a fűszereket, a borsot különösen nem sajnálom. Most jöhet hozzá a sűrített paradicsom is. Az egészet lassú tűzön addig párolom, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölt és a felvágott petrezselymet a végén adom hozzá, kicsit még összefőzöm, és kiigazítom a fűszerezést. Egyszerű párolt rizzsel tálaltam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…