A hűtőben kallódó céklát használtam fel ilyen módon egy salátához, és ami azt illeti nagyo finom lett, szóval ismétlés várható. Maga az elkészítés nagyon egyszerű. A céklát lemosom, és sütőben mérettől függően kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütöm. Közben a rocquefort sajtot tejföllel és egy kis vajjal krémesre kikeverem, esetleg egy kis tört diót is beleteszek, e mi csak díszítésként ettük hozzá. Amikor kész a cékla, megpakolom a sajtkrémmel, és a dióval, és már ehető is.
Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprik
Megjegyzések
Megjegyzés küldése