Régóta lapult a hűtőben ez a vadnyúl comb, és bevallom kicsit féltem is tőle, mert F. nem igazán szereti az erőteljes vad ízeket, de végül is kellett a hely a fagyasztóban, így hát sorra került. Szerencsére pont egy héttel korábban kaptam meg Joanne Harris és Fran Warde Francia piacát, és ez kellő inspirációt nyújtott, különösen, hogy van benne egy nagyjából hasonló vadnyúl recept. Én némiképp eltértem az alaprecepttől, az alábbiakban a saját változatomat közlöm.
A főzés előkészületei már egy nappal korábban megkezdődtek a vadhúsok esetében már jól bevált módszerrel, nevezetesen a borban pácolással. Erre a célra leginkább a rokonság Vas megyei ágától beszerzett házi bor a legjobb. Inni csak bátraknak ajánlanám - nekem kicsit éles az íze - de pácolásra kiváló, úgy olvad tőle a hús, mint a vaj. A comb is eltöltött benne egy napot. Az aszalt szilvát pedig jófajta száraz vörösborban ugyancsak áztattam egy éjszakát.
A folytatás:
Ezúttal nem írok pontos mennyiségeket, egyrészt mert fogalmam sincs róla, másrészt mert zömében intuíció alapján szoktam adagolni a hozzávalókat.
vadnyúl comb - úgy 1 kg. körül
aszalt szilva - két maroknyi
vargánya - ugyancsak két maroknyi
fél liter vörösbor a pácoláshoz
liszt
füstölt szalonna
rozmaring ág
egy negyed zellergumó meghámozva
vöröshagyma
fokhagyma
borókabogyó
babérlevél
só, bors
Fogtam egy adag füstölt szalonnát, és apró kockákra szeleteltem, a zsírját kiolvasztottam, és azon lepirítottam az apróra vágott vöröshagymát, utána ezeket kiszedtem egy külön tálba. Ezt követően a falatnyi kockákra vágott húst megforgattam az edényben maradt zsíron - de a szalonna elhagyása mellett ugyanez olivaolajjal is működik -épp hogy csak egy kis színt kapjon, megszórtam egy kis liszttel, majd ráöntöttem a páclevet. Utána következett bele a húsokkal megegyző méretre vágott vargánya, majd az aszaltszilva, a zellergumó, és a fűszerek, valamint a korábban kiemelt hagyma, és néhány fokhagyma gerezd is csatlakozott a társasághoz. Lassú tűzön, fedő alatt egy óra 20 percet igényelt, hogy a hús omlós legyen. Ha elfövi a levét borral, vagy vízzel pótoljuk. Köretként krokett, vagy rizs illik hozzá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése