Az ünnepi asztalra szántam ezt a finomságot, és bár a libamell régi kedvencem, ezúttal az édesburgonya püré vitte el a pálmát. Az alapját egy francia főzőtanfolyamon tanultam, és csak egy kicsit módosítottam rajta. Ereredetileg halakhoz ajánlott, azonban szerintem nagyjából mindenhez beválik, de én elfogult vagyok az édeburgonya irányába. Ami a libamellett illeti ezt most tengeri sóval készítettem, de egy nemrég hallott módszer alapján legközelebb a Hunza sóból fogok 6%-os sóoldatot készíteni, és a sóval történő bedörzsölés helyett az oldatban fogom áztatni a húst néhány órára.
Hozzávalók:
libamell
libazsír
1 közepes édesburgonya/fő
1 kisebb narancs facsart leve/édesburgonya
1 db. citrom
vaj
reszelt gyömbér
só, csipetnyi fekete bors (elhagyható)
néhány gerezd fokhagyma
szecsuáni bors
A libamell zsíros oldalát beirdalom, és bedörzsölöm egy kis sóval, valamint szecsuáni borssal. A húst a tűzálló tálba helyezem, jön mellé néhány gerezd fokhagyma, és bors is egészben, majd libazsír, és egy kis víz is, úgy, hogy nagyjából 2/3-ig elfedje a húst. Alufóliát teszek a húsra és megy a sütőbe 160 fokra. Ami az időt illeti, az a hús mérretétől is függ. Én rendszerint egy vékony kést szúrok bele, és ha megfelelőnek érzem, akkor leveszem az alufóliát a tálról, és megpirítom a hús zsíros tetejét, mert mi ropogósan szeretjük. Ha kész, a tálban hagyok 2-3 evőkanál forró libazsírt a pörzsanyagokkal, és belefacsarok egy egész narancs levét, és tűz fölött egy kicsit sűrítek rajta. Ez lesz a szósz a húshoz.
Az édesburgonya püré:
Az édesburgonyát sütőben héjastól megsütöm, Nagyjából 1 órát vesz igénybe, amikr már úgy gondolom, hogy jó, egy éles kést szúrok bele, és ha már teljesen puha, akkor van kész. Amikor már langyos a burgonya, akkor meghámozom, a héja ilyenkor már könnyedén, puszta kézzel is lehúzható. Forró vajat olvasztok fel a serpenyőben, beleszóróm a reszelt gyömbért, majd beleteszem az édeburgonyát, és egy villával összetöröm. Narancslevelt adok hozzá, és egy kis citromlevet is. A lényeg, hogy a narancslé, és a gyömbér íze domináljon, a citromlé csak a harmónia kiegyensúlyozásához kell. Kicsit sózom, és már kész is. Mint már mondtam, halakhoz is remek köret.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése