Ugrás a fő tartalomra

Gimnáziumi melegszendvics felturbózva

Ennek a szendvicsnek az eredetijét a gimi büféjében ettem számtalanszor, ezért híresült el a családban gimnáziumi melegszendvics néven. Szerintem minden szülő megérte azt a pillanatot, amikor a lelkét kitette a finomabbnál finomabb ételek elkészítésével, és a drága gyermek az orrát húzva a büfé olcsó, és feltehetőleg meglehetősen vacak kínálatát sírja vissza, esetleg a padtárs uzsonnáját, a förtelmes menzai levest, vagy a szomszéd néni befőtjét, stb. (Ilyenkor persze a találékony szülő véd- és dacszövetséget köt a szomszéd nénivel, átadva neki a saját befőttjeit, amelyeket azután a gyermek tudtán kívül visszakérincsél, és mély megelégedéssel fogyaszt, és mindenki jól jár - ez egyébként esetünkben konkrét családi példa). Visszatérve a szendvicsre, az eredetije némi tejföllel összekutyult reszelt sajt lehetett egy fél kiflire kenve, de nekem azóta is kedves emlék, persze azóta már jelentősen alakítottam rajta. Tulajdonképpen ez nem is igazi recept, hanem eg kis reggeliötlet.
Először is jó minőségű óriáskiflit kell hozzá szerezni, amelyet félbevágok, és meglocsolok egy kis fehérborral, de csak nagyon kicsit, majd a reszelt sajtot - a legjobb erre a célra valamilyen gruyer típusú sajt -kikeverem tejföllel, sóval, borssal, és egy kicsi szerecsendióval. Csak kevés tejföl kell sajt lazításához, mert ha sokat teszünk bele, akkor nagyon folyós lesz. Ha kész a massza, rákenem a kiflire, és megy a sütőbe. Amikor jól megolvadt sajt a tetjén, a kifli pedig ropogós, akkor már ehető is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A disznóvágás dícsérete, avagy házikolbász és szalámi változatok

Gyermekkori emlékeim a disznóvágásról ott kezdődnek, hogy felkelek, és forró hagymás vért reggelizek, ugyancsak forró fekete teával. Ezzel a technikával mindig sikerült elkerülnöm a disznóvágás tragikusabb pillanatait, és továbbiakban is tartani kívánom magam ehhez a hagyományhoz. Egyetlen alkalommal próbálkoztam a hagymás vér saját kezű elkészítésével, de úgy éreztem magam, mint a Vészhelyzet egy különösen drasztikus részének mellékszereplője. Szóval nem lett rossz, de lényegesen csekélyebb élvezetet nyújt, ha magadnak kell elkészítened. Ami az általunk töltött kolbászt illeti, annak nincs konkrét receptje, mi általában folyamatos kóstolgatás mellett szoktuk ízesíteni. Ez rendszerint úgy történik, hogy egy ember kever és fűszerez, a többi pedig szakért, és fogja a fejét. Természetesen számomra az alap mindig sok-sok pirospaprika, kömény és fokhagyma. Emlékezetes volt, amikor F. családjánál először voltam disznóvágáson, én az alföldi lány. Ők először is pirospaprikát addig csak mutató…

Marokkói lencsesaláta

Jó példa ez a recept arra, hogy a lencséből nem csak nehéz, téli ételeket lehet készíteni. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint barna lencsét használjunk, mert nem szabad a szemeknek szétfőnie. ________________________________________ Hozzávalók: 2 maréknyi barna lencse (már megint nem tudom, az hány dkg.), 15 dkg. feta sajt, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom 2-3 szál újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem, csipetnyi Rass el hanout (marokkói fűszerkeverék, az Ázisa Boltban kapható), só, bors, olivaolaj, 1 tk. facsart citromlé, babérlevél. A lencsét felrakom főni a babérlevéllel, egy fej egész vöröshagymával, fokhagymával, csipetnyi sóval. Figyelni kell, hogy akkor fejezzük be a főzést, amikor már puha, de nem főnek szét a szemek. Ha kész leszűröm, és hagyom kihűlni, a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet eldobom. Közben a paradicsomot és a paprikát kimagozom, apró kockákra vágom, csakúgy mint a feta sajtot, utóbbit persze nagyobb kockákra. …

Zöldséges muffin medvehagymával

Be kell vallanom, hogy a hagyományos muffinok nem tartoznak a kedvenceim közé, de ez a sós példány nagy karrier futott be nálunk, mint köret. A hozzávaló zöldségek tetszőlegesen variálhatóak, most például némi medvehagyma is szerephez jutott. Ízének kulcsa a zöldségek, és a tésztához adott reszelt parmezán összhatása. Elsősorban húsokhoz kitűnő - például az almával tűzdelt szűzpecsenyéhez - de az is előfordult már, hogy különféle sajtszósszal önmagában fogyasztottuk, vagy kissé pizzás hatásúra fűszereztem, és paradicsomszósszt kínáltam hozzá._________________________________Hozzávalók (12 nagyobb muffinhoz ):összesen 25-30 dkg. zöldség, az alábbiak szerint:póréhagyma,medvehagyma (utóbbi elhagyható),cukkini,sárgarépa,spenót,kelkáposzta,3 ek. olivaolaj,8 dkg. vaj,25 dkg. liszt,2 tojás,3 dkg. reszelt parmezán,2 dl. tej,1 zacskó sütőpor,só,bors.A zöldségeket 1-2 cm.es darabokra vágom, majd egy kis olivaolajon lepirítom, miközben sózom, borsozom. Az összes többi hozzávalót egy edényben tés…